Het Belgische Aborted is een van die succesverhalen: vanuit de lage onderbuik van de underground opgekropen tot band met internationale erkenning en uitstraling. Aborted heeft nog nooit een zwak album uitgebracht, maar elke schijf was toch net dat beetje anders en de laatste jaren kropen steeds meer modernere invloeden in de sound door, ten nadele van de ongebreidelde death metal en grindcore van eerder. Zo was voorganger 'Strychnine 213' net dat beetje toegankelijker dan alles wat daarvoor kwam. Daarom is het des te verrassender dat deze mini teruggrijpt naar het gore-geluid dat de band groot heeft gemaakt.

Vier nieuwe composities en een cover volstaat om dit schijfje een heerlijke dosis nostalgie te laten opwekken. Het begint al goed met de titels: 'The Coronary Reconstruction', 'From A Tepid Whiff' of 'A Cadaverous Dissertation' doen vermoeden dat opperhoofd Sven De Caluwé opnieuw zijn handboeken pathologie heeft opengeslagen om de meest gore details te vinden. Niet dat een doorsnee persoon veel verstaat van zijn oerbrul of vettige scream, maar kom. Die eerste begon trouwens de laatste tijd wat in de vergetelheid te raken, maar is nu dus helemaal terug.

Wie nog niet overtuigd is dat Aborted een frisse duik in het verleden heeft genomen, moet enkel naar de hoes kijken om dat te ontdekken. Geen idee of het de bedoeling is, maar de bloederige hoes, compleet met gekke arts, doet toch wat denken aan de cover van Autopsy's 'Severed Survival'. Toegegeven, de kleuren zijn anders, maar de sfeerschepping komt wel aardig overeen.

Maar uiteraard is de muziek van tel, en die zit weer heerlijk vunzig in elkaar. De geflipte melodieën van vroeger zijn helemaal terug, en het onnavolgbare karakter van de oerdeath en grind die de band ooit gebruikte, maken een glorieuze rentree. De lompe hakpartijen vliegen een mens om de oren en zoals vanouds is het bij een eerste luisterbeurt soms nogal lastig om de songs te volgen. Eens ze zich echter hebben geopenbaard, is het geweldig loos gaan op de slachtpartijen die deze mini sieren. De cover van Entombed's 'Left Hand Path' is aardig en een leuk extraatje, maar steekt qua speltechniek natuurlijk sterk af tegen de vier eigen nummers.

Het lijkt wel alsof Aborted met deze release de criticasters de mond wou snoeren als zouden ze soft of mainstream geworden zijn. Als 'Coronary Reconstruction een ding bewijst, dan is het wel dat Aborted nog steeds een van de beste extreme metalbands van dit moment is. Het Belgische hart mag van fierheid sneller slaan.

Meer over Aborted


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.