Nauwelijks vier jaar geleden was Absynthe Minded voor ingewijden nog een goed bewaard geheim, maar het monstersucces van de single 'My Heroics, Part One' katapulteerde de Gentenaren naar de top van de vaderlandse rockscene. Hun hectische smeltkroes van jazz, funk, Balkan en pop was op debuut 'Acquired Taste' (2004) nochtans niet meteen licht verteerbaar te noemen. Ook het uit de kluiten gewassen 'New Day' (2005), de plaat die bij de doorbraaksingle hoorde, bleek een muzikale ontdekkingstocht. Met 'There Is Nothing' (2007) werd het ietwat toegankelijker, maar ook op zijn titelloze vierde langspeler blijft Absynthe Minded grossieren in hoogst eigenzinnige popmuziek van de bovenste plank.

De schuifelende introductie 'If You Don't Go, I Don't Go' illustreert meteen wat voor vlees men in de kuip heeft. De borstelende drums wortelen in oude jazz, de akoestische gitaren herbergen folk en Bert Ostyns nasale zang ademt pure pop. Daarenboven verraadt de dissonante viool balkaninvloeden en refereert de swingende piano aan soul en big band. Het lijkt een kakofonie van stijlen en genres, maar het werkt wonderwel. Slepende backing vocals eisen de hoofdrol op in 'Dead On My Feet', een perfect gearrangeerde rocksong met een noisy apotheose. De bloedmooie ballade 'Paramount' wordt ingekleurd met toefjes toetsen en zachte blazers, terwijl het onrustige 'Multiple Choice' baadt in een psychedelisch sfeertje. Wanneer Ostyn in 'Moodswing Baby' zingt "When I look into her eyes / I know what makes it all worthwhile", worden de kelen overal ten lande genadeloos dichtgeknepen. Afsluiter 'Oh! The Longing' blijkt een ingetogen pianonummer waar een constante onderhuidse dreiging vanuit gaat. De liefhebbers van kant-en-klare popmuziek zijn alvast gewaarschuwd.

Absynthe Minded weet een overvloed aan invloeden te kneden tot een coherente en stijlvolle plaat. De pakkende singles 'Heaven Knows' en 'Envoi', naar een gedicht Hugo Claus, bevinden zich in uitstekend gezelschap op dit schijfje vol intrigerende popsongs met een scherp randje. Absynthe Minded is een Grote Groep. Laat dat duidelijk zijn.

Meer over Absynthe Minded


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.