Hun debuut-EP dateert van 2003 en zeven jaar later en vier volwaardige studio-albums verder was er al een 'best of'. Is dat overdreven? Allicht wel, maar de wetten der commercie schrijven nu eenmaal voor dat met een nieuwe tournee (waar de groep rond Bert Ostyn momenteel tot over haar oren in zit) ook een nieuwe release moet gepaard gaan. Welk plaatje zou achteraf anders druk verkocht en gesigneerd kunnen worden? Juist ja, een overzichtsalbum dat voor de trouwe fans die Absynthe Minded al een tijdje volgen volstrekt overbodig is. Was het niet beter geweest om een opname te maken van de huidige akoestische set waarmee de groep rondtourt? Dan had de luisteraar tenminste materiaal geserveerd gekregen dat op een bepaalde manier fris in de oren klonk. Hoewel er ook dan weer gesakkerd zou worden over de noodzakelijkheid van een dergelijke release.

Genoeg gekankerd echter, want 'Fill Me Up' is een mooi overzichtsalbum geworden waarop uitsluitend voor de beste songs werd gekozen. Niet dat Absynthe Minded veel b-nummers gemaakt heeft in de loop van de voorbije tien jaar; reden te meer waarom men beter de volledige discografie van deze jonge Belgische band ontdekt, in plaats van een verzamelaar als deze. Wat 'Fill Me Up' dan weer wél mooi illustreert, is de mate waarin de jonge groep beïnvloed werd door tal van genres, gaande van garage rock en swing tot melancholische blues en jazz. Meer dan genres aanraken doet Absynthe Minded echter niet, want de groep klinkt in de eerste plaats vooral als zichzelf. Hyperkinetische pianoriedels, scheurende gitaren of op zichzelf aangewezen singer-songwriter- nummers: de groep rond Bert Ostyn walst er met het grootste gemak doorheen en bezingt onderwijl de vreugden en pijnen van het aardse leven.

Binnen het Belgische pop/rock-circuit is Absynthe Minded dan ook een van de meest waardevolle aanwinsten van het voorbije decennium. Los van de vraag of een 'best of' nodig was als hulde aan deze talentvolle groep, wordt hun belang met 'Fill Me Up' mooi geïllustreerd – daar kan niemand onderuit. Reden genoeg dus om het plaatje te proberen, voor diegenen die nog niets anders van Absynthe Minded in huis hebben althans.

Meer over Absynthe Minded


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.