Bij de combinatie van drama en muziek wordt in de eerste plaats aan opera gedacht. Vooraleer de eerste opera's ontstonden werd er echter ook al geëxperimenteerd met de combinatie van beide kunsten. Eén van de eerste resultaten daarvan is 'Le Jeu de Robin et de Marion', een wereldlijk zangspel van Adam de la Halle (ca. 1237-1288) dat bestaat uit een afwisseling van dialogen en populaire liederen. 'Le Jeu' vertelt over de liefde tussen de ridder Robin en het herderinnetje Marion. Naxos presenteert dit middeleeuws meesterwerk in een aanstekelijke uitvoering van het jonge ensemble Tonus Peregrinus.

Het meest opvallend aan deze opname is de behandeling van de dialogen. Tonus Peregrinus heeft ervoor gekozen om één verteller in te schakelen die met diverse stemmetjes alle rollen vertolkt in het originele middeleeuwse Frans, maar tegelijkertijd spreken de zangers dezelfde dialogen in een hedendaags Engels. Die tweelagigheid is best overtuigend, al roepen de soms wat theatraal gespeelde Engelse teksten af en toe referenties op aan menig Britse komedieserie.

De motetten en liederen in 'Le Jeu de Robin et de Marion' hebben steevast een levendig en quasi volks karakter. Een ensemble van oude instrumenten met een uitgebreide slagwerkbezetting zorgt voor een vurige begeleiding van de zangers, wiens zangstijl eerder aansluit bij het ruwe, ongeschoolde van de echte volksmuziek dan bij de hedendaagse klassieke zang. Bij de verschillende liederen zijn het vooral de solo's die blijven hangen. Het openingsnummer 'Robins m'aime', waarin Marion op dansante wijze haar liefde voor Robin bezingt, komt op deze cd bovendien in meerstemmige versies meermaals terug als een soort intermezzo. Dat de zangers van Tonus Peregrinus de middeleeuwse melodieën, met hun onverwachte ritmes en lange melismes, perfect beheersen, bewijzen ze keer op keer door lichte en verfijnde vertolkingen die het tempo in de muziek houden.

De uitvoering combineert historisch verantwoord musiceren met vuur en enthousiasme dat deze tijdloze muziek ook voor hedendaagse oren boeiend houdt. Een aanrader!

Meer over Adam de la Halle


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.