Wie Agnostic Front zegt, zegt hardcore. Het is ondertussen alweer drie decennia geleden dat de peetvaders van deze Amerikaanse punkstijl – samen met icoon Black Flag – de East Coast op zijn muzikale grondvesten deed beven. Om dat de vieren, wordt het allereerste, prille materiaal van deze New Yorkse legende nog eens afgestoft en samengebald op een enkel schijfje. Dat mag, zeker gezien de zeldzaamheid van de toegevoegde ‘United Blood’ elpee, onder liefhebbers gerust toegejuicht worden.

Een brok rauwe energie en agressie, een chaotische rommelpot van speedpunk en studionoise met veel politieke boodschappen maar weinig muzikale waarde … de opinies over dit schijfje kunnen even kort zijn als de gemiddelde duurtijd van zijn tracks. En dat wil wat zeggen. Met enkele oogknippen maaien de elf songs van het debuut ‘Victim in Pain’ zich erdoor. ‘Society Suckers’ schiet zo snel uit de startblokken, dat het lijkt of er een drilboor aan het werk is. En toch is dit zo puur en origineel dat deze opnamen in feite enkel maar ontzag opwekken. De slechte kwaliteit en afmix, nummers die niet meer bevatten dan een veel te snel gespeelde gitaarrif en een ratelende drum, puberale anarchieteksten als ”We’re fighting in the streets / trying to be free / they say the regime will save us all / it’s anti-social and gonna fall”: het hoort er allemaal bij. Zijn dit nu demo’s of finale studioversies? Is dit een stofzuiger of hardcoremuziek?

En het wordt nog erger. Als bonus is immers de nog voor de debuutplaat verschenen ‘United Blood’ elpee mee opgenomen en hier wordt het helemaal een ruwe rommelboel. Songs van dertig seconden waarvan alle instrumenten versmelten tot één opfokkend speedgeronk, de zang niet meer is dan een onverstaanbaar ”wa wa wa wa”-gebrul en enkel nog het militaristische geratel van de snaredrum te onderscheiden valt: heerlijk! Power to the punks? Dat lijkt overduidelijk.

Laat een ding duidelijk zijn: wie op zoek is naar een stevige dosis hoofdpijn, play on! Op vijfentwintig minuten eenentwintig tracks erdoor jagen, zoiets heet snelheid. Wie een spatje punkbloed heeft mag zich dus gerust over de borst wrijven. Dit is de bijbel, het begin. Dit is waar het allemaal om draait. En wie dacht dat punk een levensstijl is van verwende skateboardpubers uit California: fuck off. Fuck off hard!

Meer over Agnostic Front


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.