De Schotse piratenmetal van Alestorm is de laatste jaren aan een geweldige opmars bezig. Niet onbegrijpelijk, want de vrolijke meezingdeuntjes die deze band pent, hebben een onweerstaanbare charme die vooral live bijzonder goed zijn werk doet. 'Back Through Time' is ondertussen het derde wapenfeit van de heren en grote verrassingen hoeft een mens niet te verwachten, al probeert Alestorm deze keer links en rechts wel iets nieuws.

Conceptueel draait alles nog steeds volledig rond piraten, rum en de zoektocht naar schatten, maar deze keer vonden de jongens het idee om piraten te mengen met Vikingen. Een bizarre vondst, maar enige humor is deze band niet vreemd, dus zo vreemd is dat hele concept nu ook weer niet. Er wordt alvast enthousiast afgetrapt met het titelnummer en single 'Shipwrecked', die overigens beide heel erg de stempel van de band dragen. Vrolijke toetsendeuntjes en vioolpartijen worden in uptempo songs gegoten en de semi-rauwe zang van Christopher Bowes lalt en kweelt nog altijd over de meest geschifte onderwerpen, zolang het maar ergens om piraten draait. 'Midget Saw' is dan weer sneller en scherper dan de meesten van deze act gewend zijn.

'Buckfast Powersmash' is de wat vreemde eend in de bijt, en helaas ook een van de minste nummers. Hier probeert Alestorm thrash metal te combineren met hun folky kant, en daardoor klinkt het te vaak alsof er twee à drie nummers snel aan elkaar geplakt zijn. De overgangen zitten niet echt lekker door de plotse stijlbreuk en daardoor zwalpt de song wat heen en weer zonder enige richting of doel. 'Scraping the Barrel' maakt die misstap wel meteen goed door een zeer aanstekelijk nummer te zijn met alweer die overladen keyboardpartijen die meteen aanzetten tot het losgooien van de beentjes.

Maar de grootste verrassing houdt de band voor het einde: 'Death Throes of the Terrorsquid' is een bijzonder episch en erg duister lied, zeker voor wie de joligheid van Alestorm gewend is. Soms neigt het geheel zelfs even naar black metal. Een sterk idee, en het geeft aan dat dit viertal opvallend uit de hoek kan komen, ook al draait het merendeel nog steeds om die vrolijke dans- en meezingnummers.

Wie de voorgaande platen van Alestorm in het hart heeft gesloten, zal zich vast en zeker geen buil vallen aan 'Back Through Time'. An sich is er weinig veranderd aan de aanpak, dus luisteraars die niet vertrouwd zijn met de muzikale exploten van deze Schotten kunnen evengoed een vorig album oppikken. Dat neemt echter niet weg dat met 'Back Through Time' Alestorm opnieuw een erg aanstekelijk schijfje heeft voortgebracht.

Meer over Alestorm


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.