In het kielzog van de succesvolle Pirates-films, was het niet meer dan te verwachten dat er bands gingen opduiken om zich op het piratenwezen te storten. Enter Alestorm, een Schots kwartet dat precies dat doet: piratenmetal brengen. Zelfs de figuur op de hoes lijkt op Davy Jones uit de filmtrilogie. Maar goed, het is de muziek die voorop moet staan, uiteraard, en in het geval van Alestorm valt het allemaal nog best mee. Niet dat dit een wereldschokkend album is geworden, verre van, maar met de juiste instelling en de goede dosis gerstenat is dit best genietbaar te noemen.

Wie zou denken dat Alestorm de eersten zijn die piratenmetal brengen, slaat de bal mis. Immers, het Duitse Running Wild heeft een goeie twintig jaar voorsprong op deze heren, al geeft dit kwartet ruiterlijk toe dat de Duitsers rond Rockin' Rolf een inspiratiebron vormen. Zowat elk nummer is gebaseerd rond hetzelfde concept: een potige gitaar- en ritmesectie rolt lustig voort, terwijl bombastische en soms lichtjes cheesy aandoende keyboards het Yoho-gevoel moeten opwekken. De wat grofkorrelige zang van Christopher Bowes heeft dan de taak de zeeverhalen tot leven te doen komen. Zijn zang staat overigens behoorlijk dominant in de mix, waardoor de instrumenten soms wat achteruit geduwd worden, en dat is best jammer, vooral omdat hij nu niet meteen een erg sterke stem bezit. De overdadige keys gaan na een tijd ook behoorlijk vervelen, maar de aanstekelijke refreinen helpen dat wel weg. In die zin heeft Alestorm ook veel gemeen met het Finse Turisas, dat soms ook niet weet wanneer het adagium less is more geldt. Aan de andere kant, de eenvoud van de opzet en de makkelijk in het oor liggende nummers zorgen er wel voor dat dit het soort muziek is dat enkel live perfect tot zijn recht komt. Met andere woorden, Alestorm is alweer zo'n band die uitstekend voor ambiance kan zorgen op een podium en waarbij de technische kant van de zaak eigenlijk weinig uitmaakt.

Puur plaattechnisch is 'Captain Morgan's Revenge' geen echte hoogvlieger, maar wel best genietbaar. Maar het zou een fout zijn om dit combo niet te gaan zien wanneer ze ergens te lande de podia onveilig maken, want het vermoeden is meer dan sterk dat ze dit live meer dan goedmaken.

Meer over Alestorm


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.