De in Oostenrijk wonende Oekraïner Alexandr Vatagin heeft zich gespecialiseerd in elektrisch nihilisme en minimale ambient. Die zoektocht heeft hem in contact gebracht met een wereldwijde schare gelijkgezinden, huisproducers die op ‘Serza’ (dat met ‘Valeot’ en ‘Shards’ twee intieme, eigengemaakte voorgangers heeft) allemaal hun krachten bundelen.

‘Serza’ is een erg diverse, bizarre klankreis waarbij gedurende een dik half uur melodie en abstractie elkaar opvolgen. De ingrediënten zijn dan ook erg divers. Een trage pianomelodie met akoestische gitaartokkels, melancholische cellostrijken of een stukje warme postrock worden verdraaid en gemanipuleerd tot erg minimalistische suggesties van songs overblijven. Erg hoog gepiep en gekriep doet vaak aan alsof het hier om een gehoortest in hoge frequenties gaat.

In het geval van ‘March of the Dancing Barriers’ resteren slechts een hoge pieptoon, wat stoortunes en flinterdunne, hoge frutselklanken terwijl ene Peter Holy hier pianospel voor heeft voorzien (waarvan dus niets meer overblijft). Dit is geen muziek, maar beleving. Dat hoeft overigens niet altijd onaangenaam te zijn. Enkele echoënde, holle pianoaanslagen die kerkklokken imiteren in een kort, rustiek ‘Insomnia with Port Royal’ voorziet een moment van mystiek en sereniteit.

Maar al te vaak houdt Vatagin zijn minimale klanksuggesties toch erg experimenteel en betekenisloos. Hoe een geheel van ruis en mist plots overgaat in dromerige gitaartokkels en klagende cellostrijken om een halve minuut later te transformeren in piepfrequenties en hoge tonen: tracks negeren principes als vorm en inhoud, wat deze cd moeilijk vatbaar maakt.

‘Serza’ is een intrigerend geheel van klanken, ideeën en auditieve onvolmaaktheden. Negen gastmuzikanten uit de hele wereld hebben gedurende vijf jaar de oorspronkelijke geluidsbronnen gestalte gegeven, maar wat Alexandr Vatagin ermee aan heeft gevangen, was allicht onvoorspelbaar. De uitdaging is in elk geval om te proberen zin in onzin te zoeken, een zoektocht waar sommigen zich met plezier aan zullen wagen.

Meer over Alexandr Vatagin


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.