Ondanks het feit dat metalcore de laatste jaren een gigantische explosie heeft gekend, blijkt dat er toch nog altijd bands zijn die de ouwe getrouwe hardcore met hand en tand blijven verdedigen. Dat heeft zo zijn charme, maar een mens mag uiteraard niet blind zijn voor eventuele tekortkomingen. Het Nederlandse All For Nothing doet een zeer mooie aanzet tot smakelijke old school hardcore, maar komt er niet altijd.

Hoewel het album elf nummers en een intro kent, is het geheel afgelopen op nauwelijks vijfentwintig minuten tijd. Dat is behoorlijk snel, en de meeste songs klokken rond anderhalve minuut. Dat is pas echt in de aloude punk- en hardcoretraditie gedaan! All For Nothing doet stijlgewijs zonder twijfel denken aan klassiekers als Agnostic Front, vooral omdat ook deze act weinig tierelantijntjes verkoopt en gewoon wil beuken en schreeuwen tegen de poorten van de maatschappij. De gitaarlijnen zijn bewust eenvoudig gehouden, zodat ze hun voornaamste functie van pompen ten volle kunnen volbrengen. Die eenvoudige structuur gekoppeld aan de drie-akkoord-per song-aanpak, geeft dan ook meer dan eens het vermoeden dat de heren en dame een sterke affiniteit met punk hebben. Het hoeft gezegd, hun no nonsense attitude spreekt wel degelijk aan en de zang van frontvrouw Cindy is erg toepasselijk. Ze klinkt zowaar geregeld als het zusje van Roger Miret (Agnostic Front). Dat betekent dat ze het niet moet hebben van onaardse gromzang, schril gekrijs of de nood om continu af te wisselen tussen schreeuw en melodie, maar ze gaat met hart en ziel tekeer op een manier die soms naar declamerend geroep neigt. De basgitaar eist trouwens een grote rol op in het geheel, een noodzaak om de groove op te drijven. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn, want ondanks de degelijke aanpak blijft er niet gek veel hangen. Echt memorabele hooks of riffjes ontbreken, en dat is jammer. Dat maakt 'Miles & Memories' zo'n typisch plaatje waarmee een mens zich zonder gène kan afreageren en het zal zeker goedkeurend hoofdknikken opwekken, maar opvallen in het grote geheel zal voor een andere keer zijn.

All For Nothing heeft een degelijk hardcore-album gemaakt dat rabiate aanhangers vast zal kunnen bekoren, maar aan het eind van de rit is het nog iets te doorsnee om een echt overtuigende indruk na te laten. Voer voor de liefhebbers van het genre, met andere woorden.

Meer over All For Nothing


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.