Amatorksi verscheen voor het eerst aan de oppervlakte in Humo’s Rock Rally van dit voorjaar. Tijdens de finale in de AB staken hun verstilde, melancholische fluisterliedjes schril af tegen de feestelijke indiefolk van School Is Cool en het rauwe rockgeweld van The Sore Losers, wat van de groep een gewaardeerde outsider maakte. Hun eerste EP heet ‘Same Stars We Shared’ en bevat vier zachtmoedige klanktapijtjes die vriendelijk om een luisterend oor vragen.

De opener is meteen het onverslijtbare ‘Come Home’, dat zelfs na maanden van overvloedige airplay op de vaderlandse radiostations moeiteloos overeind blijft. Een zijdezachte akoestische gitaar wordt gedrapeerd met toefjes vibrafoon en sobere strijkersaccenten, terwijl de hese engelstem van Inne Eysermans in dialoog gaat met de smachtende vocalen van Bram Van Parys (The Bony King of Nowhere).

De traag slepende titeltrack drijft voort op majestueus pianospel en baadt net als de rest van de cd in een intimistisch sfeertje waarbij het heerlijk wegdromen is. Het Spartaans gitaargetokkel en de breekbare zang van ‘The King’ zijn gezegend met een heerlijke coda waar vibrafoon en accordeon voor een emotionele catharsis zorgen. Afsluiter ‘My Favourite Work of Art’ blijkt eveneens een ingetogen werkstuk dat hartverscheurende traagheid tot kunst verheft.

Met het puike ‘Same Stars We Shared’ geeft Amatorski een zeer sterk visitekaartje af. Vier prachtig gearrangeerde, luisterrijke miniatuurtjes illustreren de compositorische kwaliteiten van de groep en doen het beste verhopen voor de toekomst. In afwachting van een echte langspeler kan dit kleinood alvast doodgeknuffeld worden.

Meer over Amatorski


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.