'Who Could Win a Rabbit' is de eerste single die getrokken wordt uit Animal Collective's 'Sung Thongs'. Wie deze full-cd al in huis heeft zal wat het titelnummer van de single betreft niets nieuws horen. Het kan wel een mooi excuus zijn om deze dolgedraaide song nog eens door de speakers te sturen. 'Who Could Win a Rabit' blijft hoe dan ook Animal Collective (hier in duovorm) op z'n meest hilarisch: van de vervormde tapestemmen en de mooi niet gelijk zittende akoestische gitaren in het begin tot het vol overtuiging uitbarstend gezang en de tribale percussie. Dit is de Monty Python clan die zich vergrijpt aan folk, een kampvuur waarbij de jeugdige deelnemers net iets te veel van net iets te verboden gebruikt hebben, een volksdans op leven en dood. Of het een parodie is, zal nader onderzoek moeten uitwijzen. Tijd om te lachen wordt er in elk geval niet gegund. 'Who Could Win a Rabit' is en blijft een echt nummer, betoverend mooi en bovendien raast het als een trein vooruit om net meer dan twee minuten later hopeloos te vroeg tot stilstand komt.

De b-zijde tapt uit een ander vaatje met het nog nooit eerder uitgebrachte 'Baby Day'. Volgens de perstekst was het nummer één van de bandfavorieten tijdens de live shows. Op cd heeft het in elk geval niet het hyperkinetische en het bonte van de a-kant, maar het had nog steeds alleen van het Animal Collective kunnen komen. Het stabiel ritme van het dreungeluid waarop de hele track steunt, houdt het midden tussen techno en industrial, maar vanaf de binnenkomst van het tweede ritme is het prijs: de twee lagen blijken net niet te passen. De kostelijke koorpartijen die er later op gekieperd worden zijn zo weg gelopen uit de meest kitscherige '80s pop.

Essentieel is deze single zeker niet, maar wie die op basis van de reeds verschenen titeltrack en de beperkte totaalduur van nog geen zeven minuten meteen in de sectie 'laat maar passeren' zet, doet er toch even goed aan om het gezicht te bekijken van iemand die de tracks beluistert. Misschien dat diens domme, maar o zo gelukzalige grijns de twijfelaar op andere gedachten brengt.

Meer over Animal Collective


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.