Nu de 90's hype stilaan plaats maakt voor de opflakkering van de jaren '80, mag een nooit echt verdwenen artiest als Anne Clark weer even in de publieke spotlight staan. Dat klinkt wat oneerbiedig, want met name in België heeft Clark steeds een ruime fanbasis weten te behouden, niet in het minst dankzij intensieve samenwerking met de Vlaamse goa-industrial band Implant en de Brusselse label- en concertorganisatie Alfa Matrix. De eerste officiële live-dvd van de Duitse koningin van de new wave, een integrale weergave van een concert in Mainz, komt dus niet echt op een ongelukkig moment.

Een echoënd "imagine" die een gesproken passage met akelige, digitale achtergrondgeluiden voorafgaat: wave-poëet Anne Clark is aan het woord. De inmiddels niet meer rimpelloze dame die nog steeds voortleeft in hits als 'Our Darkness' of 'Sleeper in Metropolis', is nooit echt gestopt met musiceren. Na een succesvolle Europese tour waarbij haar elektronische songs door een akoestisch kwartet werden vertolkt in live spielereien, kiest Clark nu terug voor een uitgesproken technologische omkadering. Dat is een goede zaak, want hippe tunes en grooves helpen om de inmiddels al vijfentwintig jaar onveranderde uitstraling met holle, gesproken frasen wat op te fleuren. "You sustain the rhythm / I'll maintain the beats", terwijl techneut Rainer von Vielen in breaks beatboxt: het is weer wat nieuws. Akoestische gitaar en elektronische cello worden dan ook keurig ingebed in een elektronische totaalsound. Helaas blijkt de tand des tijd ook de kunde tot het schrijven van goede songs wat te hebben aangetast. Het concert in Mainz vangt aan met enkele nieuwe, ronduit moeilijke nummers waardoor alles erg traag op gang komt. Pas wanneer een wel heel erg vlotte versie van 'Elegy for a Lost Summer' passeert, veert het publiek wat op (net als de vrij statische band). Wat ooit magie was, is –zeker op de livebeelden- grotendeels verdwenen. Enkele uitzonderingen als het van slaapkamerelektronica voorziene 'Waiting' waar de piano sfeermaker is, bewijzen echter dat Anne Clark nog steeds mooi uit de hoek kan komen. Grappig genoeg komt het filmisch kwartier zonder de frontvrouw, waarbij laptop-musicus von Vielen opnieuw woordloze vocale fratsen uithaalt en toetsenist Murat Parlak zijn vingervlugheid bewijst, als een noodzakelijke break over die de sereniteit en het statische karakter van deze set doorprikt. Een laatste stuk dat zowel de dansvoeten (eindelijk!) in beweging zet met een knallend 'Sleeper in Metropolis' en afwisseling biedt met akoestische nummers waarin de band wel ruimte krijgt voor virtuositeit, is dan ook veruit het beste in deze langdurige registratie, die vanzelfsprekend eindigt in een apotheose van 'Our Darkness'.

Deze dvd roept een beetje een dubbel gevoel op. Een kwarteeuw na datum blijken de klassiekers van Anne Clark immers nog steeds ontzettend hip en dankzij de omkadering met uiterst getalenteerde muzikanten die zichzelf mooi nestelen in een elektronische deken, klinkt deze live registratie ontzettend rijk. Tegelijkertijd begint Clark zelf wat aan bloedarmoede te lijden door hardnekkig vast te houden aan die holle gesproken teksten en vrij statisch, zonder enige show op podium te prijken. Best is daarom om de hoogtepunten om de twintig tracks te filteren tot een aardig geheel, iets wat de bijbehorende cd - die helaas een best of van studiosongs bevat en slechts vier live nummers - had moeten doen.

Meer over Anne Clark


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.