‘The Suburbs’ van Arcade Fire mag gerust één van de meest geanticipeerde releases van dit jaar heten. In 2004 debuteerde het Canadese collectief onder leiding van het koppel Win Butler en Régine Chassagne met het magistrale ‘Funeral’, een pareltje van rijk gearrangeerde indierock die baadde in weidse grandeur. Opvolger ‘Neon Bible’ (2007) forceerde de internationale doorbraak en maakte van Arcade Fire definitief een Grote Groep.

Voor de nieuwe plaat keerde Butler terug naar de plaats waar hij opgroeide, een buitenwijk van de Amerikaanse grootstad Houston. Thematisch is ‘The Suburbs’ op te vatten als een reeks brieven vanuit ’s mans jeugdige herinneringen, die ogenschijnlijk banale onderwerpen aansnijden met een ongekende flair en elegantie. Het resultaat is een bloedmooie brok muziek die fijnversneden melancholie en hemelse popmelodieën kanaliseert in 16 grandioze grootstadhymnen.

Met openingstrack en vooruitgeschoven single ‘The Suburbs’ wordt meteen de toon gezet: een sobere doch zwierige ritmesectie, een zalvende akkoordenprogressie en flukse piano, overgoten met galmende gitaaraccenten en het heerlijk melancholieke stemgeluid van Butler. Wanneer hij zingt “I want a daughter while I’m still young / I want to hold her hand / Show her some beauty before this damage is done / But if it’s too much too ask / Send me a son”, lijkt de tijd even stil te staan.

Voorts zijn de hoogtepunten nauwelijks op één hand te tellen. Onderstreept het grootse ‘Ready to Start’ andermaal de anthemische kwaliteiten van het Canadese gezelschap, dan illustreren de zachtjes uitwaaierende gitaarriedels en weemoedige strijkers van het meeslepende ‘Sprawl I (Flatland)’ dat de groep ook uitgesproken emotioneel uit de hoek kan komen.

In het uptempo ‘Empty Room’ gaat Butler vocaal in dialoog met zijn wederhelft, terwijl de gejaagde garagerock van ‘Month of May’ dan weer knipoogt naar Ramones. In het dansbare ‘Sprawl II (Mountains Beyond Mountains)’ worden hoekige postpunkritmes bedolven onder gelaagde synthesizers en de hese engelenstem van Chassagne, zodat het wel lijkt alsof het Zweedse elektronicaduo The Knife een bijdrage aan de plaat geleverd heeft.

De hooggespannen verwachtingen worden helemaal ingelost. ‘The Suburbs’ is gedrenkt in een natuurlijke reverb die de hele plaat iets majesteitelijks meegeeft. Het is de glans die dit uitgepuurde meesterwerk verdient: Arcade Fire neemt de luisteraar mee op een triomfantelijke geluidstrip vol bontgeschakeerde rocknummers waar je zowel op kan dansen als heerlijk bij kan wegdromen. Absolute wereldklasse, heet dat.

Meer over Arcade Fire


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.