Nauwelijks een jaar na het veelbelovende debuutalbum 'Nightmares' kwamen de jonge wolven van Architects in 2007 reeds op de proppen met een opvolger. Aangezien het om een kleinschalige release ging, vond 'Ruin' niet meteen de weg naar het grote publiek. Nu de band onderdak gevonden heeft bij een groter label, brengt Century Media de plaat opnieuw uit. Architects laat hardcore en (death) metal naadloos met elkaar versmelten, maar vergeet in al zijn heftigheid wel eens om memorabele nummers te schrijven.

Opener 'Buried at Sea' verpulvert de trommelvliezen meteen met een barrage aan raggende gitaren, dubbele basdrums en furieuze vocalen. 'Ruin' mag dan wel prat gaan op een overdonderende productie, de uitwerking van de songs wil al eens te wensen over laten. De drums zitten nogal sterk vooraan in de mix, waardoor de gitaren soms naar de achtergrond verdrongen worden. In 'Hunt Them Down' resulteert dat eerder in midtempo geneuzel dan in een opwindende song. Architects kan het evenmin laten om 'You'll Find Safety' te doorspekken met een tenenkrullende cleane zangstonde die slaat als een tang op een varken. De tweede helft van de plaat biedt echter beterschap. Het meesterlijke 'Heartless' weet knallende blastbeats te combineren met corrosief riffwerk, waarna de groep zich freewheelend naar de eindmeet begeeft. Mocht 'North Lane' zich onthouden hebben van de eerder vermelde cleane vocalen, het was een killertrack geweest. 'Low' is dan weer een naar progmetal lonkend mini-opus waar epische gitaarriedels in de clinch gaan met monumentaal slagwerk. Toch niet te vroeg afschrijven dus, deze heren uit Birmingham.

Liefhebbers van uitzinnige moshpartijen zullen er zich geen buil aan vallen, maar 'Ruin' slaagt er niet in om over de hele lijn te overtuigen. Daarvoor is de eerste plaathelft te ondermaats en blijken sommige songs simpelweg niet straf genoeg. Gelukkig bevat de plaat ook enkele excellente lichtpunten die het beste doen verhopen voor de toekomst van Architects. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Meer over Architects


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.