Het moet wondermooi zijn aan het Michigan meer! Zo geeft het hoesschilderij van het tweede album van het lokale kwintet Arkells aan. De titel van de popplaat, die doorspekt is met een zomers positivisme, duidt er echter op dat het gezelschap klaar is om de eigen regionen vaarwel te zwaaien en de wijde wereld in te trekken.

Met ‘Michigan Left’ lijken de Canadezen effectief te mikken op universele erkenning, een kleine twee jaar na release in eigen land wordt de cd op de Europese markt losgelaten. Met twee handen vol rijk ingekleurde, melodieuze poprockliedjes, spreekt deze plaat zonder twijfel een groot publiek aan.

Opener en single ‘Book Club’ heeft met zijn hoge zang en surfgitaar riedeltje een nogal hoog boysband-gehalte. Het swingende ‘Where U Goin’ doet dankzij zijn lentefris pianospel en de warm vibrerende stem van frontman Max Kerman met openbrekende refreinvocalen dan weer sterk aan Elton John denken. Zo lijkt de plaat lied na lied iets te lenen van bekende grootheden, combineert dat met een eigen identiteit en kneedt daar een nummer met hoog hitpotentieel uit. De Canadezen gaan erg glad en doordacht te werk.

Net wanneer het aantal vlotte ballades met zoete melodieën en harmonieuze samenzang wat te veel van het goede begint te worden, gaan de vijf heren met een mooi, hoekig ‘Whistleblower’ een wat meer ruige toer op. Scherend gitaarwerk, een roepende stemverheffing, wat ruwe bluesaccenten en een lang nazinderende eindzin (“Yeah, let’s hear it for the whistleblower”) maken deze song ongetwijfeld een van de hoogtepunten van ‘Michigan Left’. Ook ‘On Paper’ heeft een iets stoerder trekje en teert op een typisch hedendaagse, Britse indiesound met tegendraadse drums, wat teruggetrokken zang en postpunk gitaarrifjes. De ideale schoonzonen durven dus ook al eens in de koekjeskast te zitten.

‘Michigan Left’ is een universele plaat met een erg vlot karakter. Mits goede marketing en het juiste management zijn The Arkells allicht vertrokken voor wereldwijd sterrendom. Dit album mist misschien een tikkeltje eigenheid en imago, maar herhaling is verslaving, zo veel is zeker.

Meer over Arkells


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.