Jaren geleden was metalcore iets dat vooral opdook in de regio West-Vlaanderen, maar tegenwoordig doet gelukkig Nederland volop mee. As Enemies Arise is een metalcoreband, maar voor mensen die nu misschien al gruwen van die term is nog even geduld oefenen een goede zaak. Deze jongens klinken namelijk behoorlijk apart en dat is dan te begrijpen in goede zin.

 Als er één ding is dat de heren begrepen hebben, dan is het niet in de val trappen van hele hordes acts die om ter saaist de clichés van het genre uitmelken. Jazeker, ook hier zijn er breakdowns, occasionele meezingstukken en wat hard/zacht subtiliteit, maar As Enemies Arise afdoen als een zoveelste metalcoreband in het rijtje zou de waarheid grof geweld aandoen. Er wordt geregeld en onvoorspelbaar gewisseld tussen snelheden, melodieën en gevoel, waardoor dit geen makkelijk te verteren schijfje wordt.

 Wie 'Chapters' voor de eerste keer in de cd-lader schuift, zou al snel kunnen denken dat de nummers wat als los zand aan elkaar hangen: de riffs zijn soms vreemd chaotisch en bepaalde overgangen lijken geforceerd, maar niets is minder waar. Het vergt gewoon wat meer tijd om het geheel te laten doordringen. De gitaarpartijen gaan naadloos over van log en groovend naar gemeen atonaal of hakkend snel en houden de luisteraar bij de pinken. Ook vocaal zit er geregeld wat afwisseling in, al blijft een hysterische schreeuw de hoofdbrok invullen.

 As Enemies Arise is duidelijk goed op elkaar ingespeeld en de nummers zijn niet over één nacht ijs gecomponeerd. Aan het einde van de rit vertaalt zich dat in een avontuurlijke en uitdagende plaat, die evenwel voor sommigen te snel afgedaan kan worden als zijnde 'chaotisch'. Echter, de doorzetters zullen een energieke en afwisselende schijf ontdekken die geregeld iets nieuws prijsgeeft. 'Chapters' heeft met andere woorden wat tijd nodig, maar uiteindelijk blijft zo'n plaat het beste smaken, natuurlijk. Een tikkeltje meer herkenbaarheid per nummer had leuk geweest, maar dat is een bijzonder kleine kanttekening bij een volwassen album.

Meer over As Enemies Arise


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.