Nederland kampt al jaren met een minderwaardigheidscomplex ten opzichte van België wat betreft de betere pop- en rockmuziek die er sinds de doorbraak van dEUS geproduceerd wordt. In bijna elke bespreking van een nieuwe Belgische pop/rock release wordt de Nederlandse pers lyrisch over de muzikale kwaliteit die bij hun zuiderburen keer op keer naar boven drijft. Het staat dan ook in schril contrast met de releases die zij van hun landgenoten zien verschijnen. Ook al leggen Kane of Krezip telkens hoge verkoopscijfers op tafel, echt grensverleggend of uitpuilend van muzikaal talent kan je de muziek niet noemen. Maar uiteraard zitten er ook in Nederland een aantal bands die kunnen wedijveren met de Belgische lichting. Eén van deze bands is at the close of every day (jawel, zonder hoofdletters!), een duo – live uitgebreid tot een trio - dat sinds 2002 aan de weg timmert. De twee vaste leden, Minco Eggersman (zang, drum) en Axel Kabboord (gitaar), maken onder deze naam trage, slepende, een tikje melancholische maar vooral heel erg mooie muziek. Ze zijn bovendien niet vies van een experimentje meer of minder, getuige daarvan de Nederlandstalige nummers die ze reeds uitbrachten of de samenwerking met David Eugene Edwards van 16 Horsepower en Woven Hand. Met die laatste hebben ze trouwens hun overtuigde christelijke geloof gemeen, wat ook doorklinkt in de muziek die vaak omschreven wordt als spiritueel. Ze toerden ook een tijdje in het voorprogramma van datzelfde 16 Horsepower.

Ook al doet de titel van het nieuwe werkstuk het niet vermoeden, op 'Troostprijs' staan uitsluitend Engelstalige nummers. Minco Eggersman zingt nog steeds in zijn donkere, lage timbre en de basis in de meeste nummers wordt gelegd door het subtiele gitaarspel van Axel Kabboord. Daar overheen krijgen de meeste nummers een soms breed uitwaaierende orkestratie. Vooral de trompet krijgt een prominente plaats in het geheel, wat de dramatiek nog versterkt. Sufjan Stevens had dit op zijn alom bejubelde plaat 'Illinoise' ook duidelijk goed begrepen. Maar ook de dwarsfluit, trombone en banjo passeren meermaals de revue.

Baadden de vorige at the close of every day-platen nog in de tristesse, deze keer klinkt hier en daar een optimistischer geluid. Opener 'It's Like Fire' is nog redelijk zwaarmoedig, maar op het tweede nummer klinken de heren al een pak luchtiger. Het wordt echter nooit helemaal een vrolijke bende, nummers met titels als 'I'm Not Sure I Have What It Takes', 'Knocked Out Of The Game', 'I Need To Break Your Hart' en 'No One Can Hurt Me Like I Do' zijn niet direct opbeurend te noemen. Als luisteraar wordt je op deze cd wel vaker verplicht om van humeur te wisselen. Maar telkens zitten de boodschappen verpakt in prachtige songs. Songs die de ene keer klinken als duistere Americana of verstilde luisterliedjes, andere zijn wat meer uptempo en worden ondersteund door een arsenaal aan blaasinstrumenten. Zo is het net alsof er af en toe een kleine fanfare meespeelt. Het is onbegonnen werk om echte favorieten aan te duiden. Elk nummer heeft meer dan bestaansrecht en dat maakt van deze cd een echt pareltje. Na drie eerdere prachtreleases van at the close of every day (EP, remix- en live-album even niet meegerekend) is 'Troostprijs' het vierde meesterwerk op rij.

Zoals bij elke release van at the close of every day moet ook de verpakking nog even onder de aandacht gebracht worden. Staken eerdere cd's al in een soort kalender ('The Silja Symphony', een conceptplaat over de scheepsramp met de veerboot Estonia in 1994), een puzzel ('Leaves You Puzzled', een remix album) of een oud liedboek ('De Geluiden van Weleer', een Nederlandstalig album), deze keer worden de eerste duizend exemplaren van het album gepresenteerd in een handgemaakte zilveren verpakking met hieraan een paars onderscheidingsteken (een soort medaille met lint) bevestigd. En ook al ziet het er op deze manier dan ook als een echte troostprijs uit, at the close of every day heeft met dit werkstuk wel degelijk de hoofdprijs afgeschoten. Nederland boven! Het is eens een keer wat anders.

Meer over at the close of every day


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.