Waar vroeger de Spaanse afdeling van de zware metalen hopeloos onderbelicht werd (en vaak fletse bands herbergde), blijkt er vandaag de dag toch wel wat meer variatie en kwaliteit boven te drijven. Ataraxy is relatief nieuw aangezien deze act pas in 2008 werd opgericht, maar wie dit album beluistert, wordt meteen teruggeflitst naar een tijd waar old school death metal de plak zwaaide en de groove alomtegenwoordig was.

Technische hoogstandjes hoeft een luisteraar niet te verwachten op 'Revelations of the Ethereal', want die zijn er gewoonweg niet. De band heeft er overduidelijk voor gekozen om potige songs met kop en staart te produceren die het moeten hebben van sfeer en niet van superflitsend vingerwerk. De intro zet allicht de meesten op het verkeerde been, want die is verdacht melodisch en erg rustig, een groot contrast met alles wat erop volgt! De lompe death metal schuurt, kraakt en beukt net als het Nederlandse Asphyx dat doet.

Het is overigens geen toeval dat de Nederlanders kunnen gebruikt worden als referentie, want Ataraxy heeft dezelfde sfeer en veelal dezelfde sound, die uiteraard geënt is op klassiekers als Hellhammer. Liefhebbers van subtiliteit en een gepolijste sound zijn hier met andere woorden compleet aan het verkeerde adres. Dat rauwe geluid maakt wezenlijk deel uit van de death metal die deze heren brengen, evenals de semi-hysterische growl die door het zwerk schiet.

Tekstueel gezien is het ook een glorieuze knipoog naar het verleden, met titels als 'Necrotic Shadow of Decay', 'Ominous Putrefied Ground' of 'Ethereal Slumber'. An sich maakt dat weinig uit wat de onderwerpen zijn, maar het is leuk om te weten dat in dit geval het totaalplaatje klopt. Ataraxy weet dus hoe degelijke death metal te pennen, maar het is ook zo dat de jongens voorlopig nog niet aan de top staan omdat er nog iets te weinig pakkende hooks in het geheel zitten. Dat is vast en zeker iets dat in de toekomst gaat verholpen worden, maar voorlopig krijgen ze nog de status van degelijke middenmoter.

Fans van death metal oude stijl zijn hier compleet aan het juiste adres en met nog wat rijpingstijd is het afwachten wat Ataraxy nog in de mouwen heeft zitten. 'Revelations of the Ethereal' is alvast een erg goede start!

Meer over Ataraxy


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.