Samen met Death en Cynic legde Atheist destijds de grondslag voor zowat elke technische extreme metalband die tegenwoordig de scene bevolkt. Death focuste zich op flashy gitaarwerk verpakt in relatief makkelijk te volgen songs, Cynic zorgde voor jazz en progrockinvloeden en Atheist was... wel: Atheist. Dit combo was onnavolgbaar wat betreft songstructuren, tempowisselingen en allerlei vreemde draaien, maar wist evenzeer die aparte aanpak in puike songs te gieten die echter wel verschillende luisterbeurten nodig hadden om door te dringen. Natuurlijk kreeg de band destijds nooit de eer die ze verdienden, maar na een aantal re├╝nieconcerten bleek dat fans de band niet in de steek hadden gelaten. Het resultaat is deze puike live-registratie van een unieke band op 's werelds grootste metalfestival.

Een Atheistnummer beschrijven is een quasi onmogelijke taak: de tempo's gaan constant op en af, de riffjes lijken op het eerste gehoor alle kanten tegelijk uit te gaan en de schreeuwerige vocalen van Kelly Schaefer zijn waarschijnlijk geen spek voor ieders bek. En toch kunnen de heren als geen ander techniek verenigen met sterke songs. Precies die kracht valt te horen in de live-opnames. Geen overdubs, geen extraatjes achteraf toegevoegd, maar de rauwe kracht van een echt concert. Dat maakt dan ook dat links en rechts wat kleine foutjes te horen zijn, maar temidden al die technische waanzin is dat best te vergeven. Deze registratie is trouwens een heuse best of, en de songs van de live-set zijn als extra schijfje toegevoegd in de studioversie. Een mooi gebaar voor de mensen die nu pas met Atheist in contact komen. Van de intrigerende gitaarpartijen en ijle melodie├źn van 'Piece of Time' over de pompende en springende baslijnen in 'Unholy War' tot de instrumentale perfectie van 'Air': het is hier allemaal op terug te vinden. Logica valt nergens te verwachten, maar het is steevast afvragen welke bocht een nummer weer gaat nemen. Bovenmatige bruutheid is trouwens niets voor Atheist, maar door het ingehouden karakter wint deze death metal aan kracht, in tegenstelling tot veel huidige collega's die zodanig bruut tekeer gaan dat alle details verdrinken.

Iedereen die technische muziek van het kaliber Meshuggah, Gojira of consoorten een warm hart toedraagt: bij deze heren liggen de wortels voor een bijzonder groot stuk. Atheist mag dan niet de hardste band op de aardbol zijn, ze zijn zonder twijfel een van de meest onnavolgbare, die technisch kunnen verpakken in steeds verrassende maar altijd pakkende nummers.

Meer over Atheist


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.