Atlantis is niet alleen een mythologische verzonken stad, maar tevens de naam van het soloproject van de nobele onbekende Nederlander Gilson C. Heitinga. Hoewel Atlantis tegenwoordig als volledige band rondtoert, werd debuutplaat 'Carpe Omnium' helemaal door de man zelf ingeblikt. Het resultaat is alvast even fascinerend als de groepsnaam doet vermoeden.

De ontdekkingstocht begint bij de filmische intro 'Losing You', waar noisy elektronica langzaamaan de bovenhand haalt op een stel uitwaaierende strijkers. In 'The Last Dance' verzorgen geprogrammeerde drums voor een mechanische groove, terwijl het nummer laag voor laag opgebouwd wordt. 'Can You Hear Me?' begint met in reverb gedrenkt gitaargetokkel maar ontpopt zich gaandeweg tot een ingehouden geluidsepos waar flarden noise en galmende synths de plak zwaaien. Heitinga toont zich een meester in het opbouwen van suspense en zuigt de luisteraars genadeloos mee in zijn intrigerend klankenspectrum. Het is evenwel jammer dat de man het helemaal op zijn eentje moet rooien, want 'Carpe Omnium' zou ongetwijfeld organischer klinken met echte drums. Nu moet de plaat misschien aan impact inboeten, maar toch is de overrompeling onvermijdelijk. Na het kalme piano-intermezzo 'Missing You' tekent 'Constantinople' voor het magnum opus van de plaat. Zorgvuldig opgestapelde gitaar- en synthesizerpartijen monden uit in een epische wall of sound die zelfs de grootste cynicus niet onberoerd zal laten. Het aan 65daysofstatic verwante 'We Are Almost There...' injecteert hoekige gitaarriedels met elektronische accenten, terwijl 'Finding You' het geheel afsluit met een hoopvolle noot.

Atlantis mag zijn stek opeisen tussen de donkere ambient van Aphex Twin, de slepende shoegaze van Jesu en hypnotiserende drones van Neurosis. 'Carpe Omnium' bevat acht gelaagde geluidstrips doorheen de wondere wereld van de diepste zielenroerselen, geheel instrumentaal maar met een bevrijdende catharsis tot gevolg. Moet u beslist ook eens proberen.

Meer over Atlantis


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.