Atlantis zag eind 2006 het levenslicht als soloproject van de Nederlander Gilson Heitinga. ‘Carpe Omnium’ verscheen in 2007 via het Britse Field Records en distilleerde fascinerende geluidslabyrinten uit een melange van donkere ambient, slepende shoegaze en sfeervolle postrock.

Geïnspireerd door de tournee met liveband die volgde op deze eerste release, liet opvolger ‘Mistress of Ghosts’ (2010) een organischer geluid horen. De knisperende elektronica en geprogrammeerde beats moesten inbinden ten voordele van loodzware gitaren, analoge synthesizers en echte drums. De sound van Atlantis knipoogde hierdoor steeds nadrukkelijker naar epische postmetal.

‘Omens’ trekt die evolutie door en injecteert zwalpende gitaarerupties met onheilspellende soundscapes. De etherische synthpartijen en onaardse effecten van ‘Rapture’ zijn de voorbode van ‘Raptor’, een langgerekt muzikaal epos waar logge doomriffs, diepe bassen en monumentale drums onversaagd inbeuken op de trommelvliezen. Het geheel wordt overgoten met een unheimisch elektronisch sausje en majestueus trompetgeschal zorgt voor een grootse apotheose.

Met een speelduur van ruim een kwartier blijkt ‘And She Drops the 7th Veil’ het magnum opus van de plaat: grimmige gitaarstormen zwellen aan en gaan weer liggen, noisy synthesizerklanken evoceren een beklemmend sfeertje en de barokke vocalen van de klassiek geschoolde sopraan Sanne Mus geven de finale extra cachet.

De meanderende soundscape ‘The Path Into’ leidt vervolgens de tweede plaathelft in. Het broeierige ‘Widowmaker’ experimenteert met verknipte stemsamples, terwijl afsluiter ‘Omen’ dreunende percussie en krachtige gitaaraanslagen aanlengt met dromerige melodielijnen en ijle zang. Uiteindelijk klokt Atlantis af op precies 50 minuten voor 6 tracks, waarvan twee korte atmosferische interludia.

Het moge duidelijk zijn dat ‘Omens’ een indrukwekkend werkstuk is. Gilson Heitinga kneedt hypnotiserende elektronica en repetitieve metalriffs tot gelaagde klanktapijten met een ongeziene sonische rijkdom. Atlantis speelt stilaan in dezelfde categorie als Neurosis, Swans en Amenra.

Meer over Atlantis


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.