Met het dubbelalbum 'The Human Equation' weet Arjen Lucassen van Ayreon opnieuw de harten te stelen van een flink aantal metalfans. Volledig terecht aangezien de kwaliteit van die plaat buiten kijf staat. De eerste single uit dat album was 'Day Eleven: Love' en nu volgt 'Day Sixteen: Loser'.
Daar waar de vorige single vooral de progressieve kant van Ayreon vingerdik in de verf zette, focust 'Day Sixteen: Loser' meer op de harde aanpak. Nochtans begint het nummer volledig gitaarloos. Een dreigende didgeridoo-drone roept een bezwerende sfeer op, die iets verlicht wordt door de folkviolen die snel inzetten. Het geeft een toon van luchtigheid aan het nummer, wat snel de kop wordt ingedrukt wanneer de gitaren invallen en de luisteraar als een pletwals te lijf gaan. Het lijkt alsof dit een sein is van Arjen, waarbij hij laat zien dat Ayreon onnoemelijk zwaar uit de hoek kan komen. Echter, zodra de zang wordt ingezet daalt het tempo en wordt vocalist Mike Baker begeleid door een eenvoudig maar aandoenlijk akoestisch riffje. Het is op dit moment dat een lichte country-sfeer in het nummer opduikt. In elk geval, 'Day Sixteen: Loser' is een zeer sterke single, zeker door het brede scala aan contrasten die in het nummer verwerkt zitten. Deze single is echter ook bijzonder interessant voor al wie het volledige album reeds heeft omdat Arjen die mensen een cadeautje meegeeft. De zeer mooie cover van Alice Coopers 'How You Gonna See Me Now' is een aardige bonus, maar de twee live versies van 'Into The Black Hole' en 'Castle Hall' die live loepzuiver werden opgenomen, moeten iedereen doen likkebaarden. Op die twee tracks wordt gezongen door Irene Janssen. Dat is de zus van Floor Janssen, de frontvrouw van After Forever. Irene kan minstens even goed, zo niet beter uithalen dan haar zus en dat kan tellen.
De weg naar het grote publiek mag stilaan opengaan voor Ayreon en de kans is zeer groot dat het met 'The Human Equation' eindelijk zal lukken. De plaat staat immers vol met sterke singlekandidaten en 'Loser' is een schijfje dat bij iedereen vast een prominente stek zal veroveren in de platenkast.

Meer over Ayreon


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.