Baroness is een vierkoppig rockmonster uit Savannah, Georgia. Met twee EP's, een split-CD en een stevige livereputatie op zak, werden ze voor hun eerste langspeler getekend door het gerenommeerde Relapse-label. 'The Red Album' werd opgenomen onder het toeziend oog van huisproducer Phillip Cope (Kylesa) en plaatst het fenomeen gitaarriff in een verruimend perspectief.

John Baizleys rauwe, krachtige keelgeluid leunt sterk aan bij dat van Aaron Turner, met wie hij tevens een voorliefde voor epische, uitgesponnen tracks gemeen heeft. Waar diens band Isis echter zweert bij loodzware sludge, speelt Baroness leentjebuur bij het virtuoze gitaarspel van Led Zeppelin. Opener 'Rays On Pinion' drijft voort op een atmosferische drum- en basgroove, die het strijdtoneel vormt voor een titanengevecht tussen de twee gitaren. Van uitgesproken harmonieus tot snoeihard en weer terug: de groep experimenteert met complexe arrangementen zonder oeverloos gedram te vervallen. De verschroeiende woestijnrock van 'The Birthing' wordt gekruid met een stel heerlijke twinsolo's, terwijl het weidse 'Wailing Wintry Wind' zich langzaam naar een psychedelische apotheose toewerkt. Met zijn orgastische gitaaruithalen tekent het tweeluik 'Cockroach En Fleur' en 'Aleph' voor het hoogtepunt van de plaat. Na de knal volgt helaas de teleurstelling, want van de volgende drie nummers houdt alleen het bevlogen 'grad' zich staande. De twaalf minuten (!) stilte van afsluiter 'Untitled' mogen eveneens volledig genegeerd worden. Dat is knudde, want op enkele overbodige tracks na, heeft Baroness een kopstoot van een debuutplaat afgeleverd.

Baroness koppelt kolkende riffs en onverschrokken vocalen aan strakke ritmepartijen en melodieuze gitaarharmonieën. Dit resulteert in een distinctief eigen geluid dat gekenmerkt wordt door zijn inventieve songstructuren en extatische geluidstaferelen. De groep laat weliswaar wat steken vallen, maar het fascinerende 'The Red Album' zal zeker in de smaak vallen bij de liefhebbers van stevig doch eigengereid gitaarwerk.

Meer over Baroness


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.