In 1997 stond bassist Satiesh Mathoera (kortweg Ties) met zijn toenmalige band op de luchthaven te wachten voor een trip naar Engeland. Toen een van de bandleden om de tijd te doden een kopie van Dj Shadow's legendarische 'Entroducing' bovenhaalde, bleef Ties ietwat verdwaasd achter, vastbesloten om zijn manier van muziekproductie een totaal andere richting uit te sturen. Terug in Nederland hield hij in 1998 het Baseheadz-project boven de doopvont. Goed zeven jaar later is zijn album 'Basehaedz & Beyond' een feit en staat Ties op het punt een eerste vinyl-ep uit te brengen op het Rotterdamse Mental Recordings.

Op de exclusieve vinylrelease 'Basehaedz!' staan vier songs, waarvan enkel 'The Scratch Mechanic' ook op de eerder verschenen cd terug te vinden is. Opener 'Firewire' start redelijk omzichtig met een rustige, jazzy broken beat en een tapijt van synthetische, maar warme synthpartijen- en riedels. Het vrolijke, laidback nummer roept een typische, hippe West-Londense sfeer op, maar klinkt net iets te hard 'volgens het boekje' om echt diepe emoties los te weken. 'Baseheadz!' (feat. Dj Dunic) is vervolgens een ontspannen, no-nonsens instrumentale hiphoptrack met een zomers West-Coast gevoel. Een funky baslijn, enkele jazzy gitaarmelodietjes en wat goed gedoseerde samples en scratches... meer is er niet nodig om een licht beneveld tuinfeestsfeertje op te roepen. Op 'The Scratch Mechanic (feat. Dj Eni-less)' zet Mathoera zijn bewondering voor DJ Shadow schaamteloos dik in de verf. Een organisch klinkende roffelgroove, een repetitieve jazzy baslijn en een hypnotisch fluitje zetten een esotherische triphoptrack neer die meeslepend lui doorhotst, om enkel van tijd tot tijd onderbroken te worden voor een minutieus scratchintermezzo. Puik! 'Stay', tot slot, klinkt als een soundtrack bij een hippe roadtrip. Met een Darth Vader-achtige vocale intro en tal van filmische stemsamples, een loom, rollende hiphopbeat, afgemeten breaks en een snuif melancholische synths ziet men zo in geen tijd de meest uitgestrekte landschappen aan het raam voorbijtrekken.

Het feit dat deze Ep (enkel) op vinyl uitgebracht wordt, bevestigt de veronderstelling dat Mental Recordings er in de eerste plaats dj's mee wil aanspreken. De warme, sfeervolle aard van de plaat maakt dit ontspannen kleinood echter ook uitermate geschikt voor huiskamergebruik. Kortom, 'Basheadz!' is een fijne aanvulling bij het eerder verschenen album 'Baseheadz & Beyond'. Fans van het klassieke werk van triphopmeesters als Dj Shadow, Dj Krush en Howie B mogen deze release alvast niet links laten liggen.

Meer over Baseheadz


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.