Na zijn cd 'Baseheadz & Beyond' en een goed ontvangen vinylsingle op het Nederlandse Mental Recordings in 2005, mag Baseheadz (aka Sathiesh Mathoera) deze zomer proberen zijn succes over te doen met opnieuw een titelloze 12" op hetzelfde label.

Op kant A steekt Basehaedz van wal met 'The land Of the Rising Sun', een lichtvoetig 'broken beat'-nummertje dat behoedzaam voortkabbelt naar een miniclimax op een diepe, organische baslijn, fijne ritmische rhodes-accenten en wat rokerige synthslierten. Op 'The Scratch Mechanic ft. DJ Dunic (raw as hell mix)', een track die al veel bijval oogstte op zijn debuut-cd en de vorige ep, brengt Mathoera een iets meer 'vintage' klinkende versie van het origineel en voegt wat extra scratches toe. Niets wereldschokkend, maar fijn voor de verzamelaars of draaitafelkunstenaars. Op de B-kant vindt men vervolgens de track 'Nitron'. Hier liet Baseheadz zich duidelijk inspireren door de klassieke 'intelligent' jungle/drum & bass van midden de jaren '90. Enkele archetypische drumbreaks worden verknipt en opgelijnd naast minimale toetsen retro-synth, een gefilterde contrabas en ijle sfeervolle bleeps om uit te komen bij een (naar hedendaagse normen) traag wippende versie van wat grootheden als LTJ Bukem, PFM en Nookie tien jaar geleden met veel meer overtuiging deden. Afsluiter 'She Waved to Me' mag er dan wel weer wezen als perfecte soundtrack voor een avondje relaxen op het zomerse terras van een hippe bar met niets dan mooie mensen, bitterzoete cocktails en coole beats.

Al bij al is dit niet de fel verwachte doorbraak-ep geworden die men kon verwachten na het beluisteren van eerder werk van Baseheadz. Daarvoor is het hele zaakje net iets te onderkoeld en missen de tracks hier en daar de punch en diepgang die goede down-tempo, nu-jazz of brokenbeat kenmerkt. Dj's zullen hier ongetwijfeld hun plan mee kunnen trekken, maar een veeleisende thuisluisteraar blijft toch wat in de koude staan.

Meer over Baseheadz


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.