Zelf zeggen ze – raar maar waar – dat deze verzamelaar geen 'greatest hits' is, maar wat de jongens van Basement Jaxx (of hun platenmaatschappij) ook beweren, dit is er wel degelijk één. Zowat alle hits van het populaire Engelse duo staan er netjes bijeen en buiten enkele 'b-kantjes' zijn er in de verste verte geen verrassingen te bespeuren.
Niet dat de plaat daardoor slecht is, want Basement Jaxx maakt nu eenmaal al jarenlang aanstekelijke en originele dansmuziek. Hun echt oude werk (lees: de eerste underground househits) staat niet op de compilatie. Dat werd immers in 1997 al uitgebracht op een verzamelaar van hun eigen Atlantic Jaxx-label, maar al wat ze daarna op de wereld afvuurden is er wel op terug te vinden. Het is dan ook vooral de door het grote publiek fel gesmaakte mix van pop, rock en elektronische dansmuziek van de laatste jaren die hier voorrang krijgt. Dingen als 'Romeo' (feat. Kele Le Roc), 'Red Alert' (feat. Blue James), 'Where's You Head At', 'Plug It' (feat. JC Chasez) en 'Good Luck' (feat. Lisa Kekaula) zijn stuk voor stuk wereldhits, maar blijven zelfs na al die uren 'airtime' nog steeds overeind. Toch zijn het vooral de iets minder grijs gedraaide singles die het mooie weer maken. 'Jump 'n Shout' (feat. Slarta John) en 'Lucky Star' (feat. Dizzy Rascall) zijn verfrissend geconstrueerde danstracks met telkens perfect gekozen gastvocalisten. Hiphop, dancehall, stadionrock en trance, Basement Jaxx doet er telkens weer zijn eigen herkenbare ding mee. 'Samba Magic' en 'Bingo Bango' refereren dan weer meer aan de houseroots van de heren, met frivole Braziliaanse riedels op een pompende 4/4-beat. Voor de mensen die al deze singles al in hun bezit hebben (op een of andere populaire verzamel-cd) is er het tweede schijfje met live-opnames, akoestische versies en remixen van onder andere onze eigen duizendpoten 2Many Dj's.
Vooral die extra's maken het verschil op 'The Singles: Special Edition', want fans van Basement Jaxx hebben waarschijnlijk het leeuwendeel van het hier gepresenteerde materiaal al in hun collectie steken. Deze laatsten kunnen hun zuurverdiende centen dan ook beter uitgeven aan de DVD (met al de videoclips van het duo en enkele tourbeelden) die bij deze uitgave hoort, maar – bijna vanzelfsprekend – apart verkocht wordt.

Meer over Basement Jaxx


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.