De idee om als twee opkomende bands samen een elpee uit te brengen waarvan ieder zowel muzikaal als financieel de helft voor zijn rekening neemt, is een concept dat reeds stamt uit de doe-het-zelf punkperiode in de jaren '70. Twee populaire, Nederlandse nichebands hebben echter de vernieuwende gedachte opgevat om ook telkens nummers van de andere band te spelen op zijn eigen helft. De titel van dit album slaat dus op de psychobilly-legende Batmobile die songs van speedbluesrockers Peter Pan Speedrock interpreteert en vice versa. Zoiets doet liefhebbers van veel bier, motorfietsen en tatoeages allicht likkebaarden.

'Cross Contamination' maakt zijn belofte helaas niet helemaal waar. Met name de heerlijk strakke en klassieke band Batmobile lijkt wat te worstelen met songs die niet helemaal een traditioneel rock'n'roll-patroon volgen. Met 'Hellalujah' begint dit plaatje nochtans veelbelovend. De razendsnelle surfversie van het trio uit Breda evenaart de ruigte van het origineel door de bitsige stem van zanger Jeroen Haamers af te zetten tegen een galopperend ritme en een melodieuze flanger gitaar. Vanaf dan gaat het vetkuivengezelschap een versnelling hoger en moet de subtiliteit van deze muziek wijken voor nogal woeste, haast ongecontroleerde toestanden. Niet dat Peter Pan-hit 'Go Satan Go' of hoogtepunt 'Straight Back to Hormoneville' onaardig klinken, maar echt in het oor springen doen ze niet (meer). Solo's op de vintage gitaar lijken deze muziek dan ook wat ongemakkelijk te willen rekken.

Peter Pan Speedrock doet vooral waar het erg goed in is: bluesrocken in een speedtempo waar men duizelig van wordt. Helaas leidt dat hier tot nogal doordeweekse 1,2,3,4- punkrock waar enkel de rauwe Mötorhead-stem van zanger Peter Van Elderen een echte meerwaarde vormt. Te noteren zijn wel de leuk marcherende stoerdoener 'Dead' (met een bonus voor de 'foute' gitaarsolo) en de instrumentale slapstick horrorsong 'Dynamite' (inclusief geweerschoten). Helaas verbleken ook deze bewerkingen bij het origineel.

Deze cd bewijst dat een leuk idee niet noodzakelijk hoeft te leiden tot muzikaal vuurwerk. Het opzet is leuk, het resultaat blijft echter steken in hetzelfde verdict: leuk, maar vooral kost voor fans van (een van) beide bands.

Meer over Batmobile / Peter Pan Speedrock


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.