Met Bebel Gilberto in de buurt is de zomer een stukje dichterbij. Met haar zwoele bossanovamuziek heeft deze Braziliaanse, die al samenwerkte met David Byrne, Thievery Corporation of Amon Tobin, inmiddels menig hart veroverd. Net als haar vader, de bekende gitarist João Gilberto, heeft Bebel een grote voorliefde voor de intieme klanken van voorzichtig gestreelde snaren. Op haar derde soloplaat sluipt er echter meer en meer elektronica binnen. Hierdoor vergroot de afstand met haar met een Grammy genomineerd debuut. Tegelijkertijd zorgen voorzichtige, kleurige klankgolven voor een nog rijkere en meer sfeervolle omkadering.

Bebel Gilberto is voor 'Momento' ook zelf aan het schrijven gegaan. De plaat is een aanklacht tegen de alomtegenwoordige drukte en het gebrek aan tijd, iets wat de dame zeker in de opnamestudio's in Londen of New York ervaren heeft. De opener en titeltrack getuigt nog min of meer van die gejaagdheid: ondanks de warm toedekkende Spaanse zang van Gilberto, zorgt het vingervlugge gitaarspel van de Japanse Masa Shimizu voor enige onrust. Veelal overheersen echter de gelaagde keyboardpartijen van muzikale partner Guy Sigsworth, die een sensueel laatavondsfeertje over deze plaat opwerpen. Liefde en verliefdheid zijn zeker prominente emoties. Met zijn hedendaagse drumpatronen en ondersteuning van de Brazilian Girls is 'Bring Back the Love' al van bij de eerste tonen een rasechte hit. Van de andere kant toont Gilberto haar ware culturele wortels in het al even smakelijke 'Os Novos Yorkinos', dat het met handgeklap stelt en een ode aan New York inhoudt. 'Tranquilo' is dan weer geschreven door de piepjonge Braziliaanse producer Kassin en met ondersteuning van het uit Rio afkomstige Orquestra Imperial een van de meest expressieve momenten van de plaat. Authentieke drums op vaten, percussie en blazers zorgen, samen met een juichend publiek, voor een feestelijk sambakader dat gesust wordt met Bebel Gilbertos zang. Wanneer de zangeres het ritme daarentegen volledig loslaat in broze songs als 'Azul' of de prachtige cover van Cole Porters 'Night and Day' (met sfeervol saxwerk), is het helemaal smelten geblazen.

'Momento' is één sfeervolle belevenis. Hoewel het plaatje op de juiste tijdstippen wegglijdt, andere gezichten van deze zangeres toont of van een intieme setting naar een volwaardige groepsgeest overschakelt, is de gemoedstoestand ervan vrij constant. De voornaamste reden is dat Bebel Gilberto met haar halfduistere en warme stem centraal staat en haar liedjes gelukkig met niet te veel complexe of drukke partijen omkaderd heeft. Vandaar ook dat het meer dan de moeite loont om dit prachtige plaatje op het ideale moment uit de kast te halen. Een intiem dinertje, een laatste rum onder de pergola of een nachtelijke rit naar de zuiderse vakantiebestemming zijn misschien enkele nuttige tips.

Meer over Bebel Gilberto


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.