Halve Brit, halve Vlaming Bherman schotelt met zijn derde plaat een geheel van 12 "audio visuals" voor, zoals hij ze zelf noemt. Wat verwacht mag worden zijn dus sfeervolle klanklandschappen met schilderende, relatiegebonden teksten. Spijtig genoeg is het muzikaal kader waarin ze geplaatst worden vaak te ingewikkeld of dissonant. Dat maakt deze full cd natuurlijk weinig toegankelijk.

De plaat bestaat voor de helft uit vrij complex uitgebouwde nummers met klassieke rockarrangementen, gecombineerd met elektronica en een stevige vleug orkestrale accenten. Voor de rest staan er op 'The Other / 63' sfeervolle, akoestische gitaarliedjes. Hoewel dat soms leuke geluidspuzzels oplevert, blijken deze 2 verschillende muzikale invullingen echter te kampen met hun eigen mankementjes. Nummers als 'Clap', 'Foolish' of 'A L'Office' getuigen van een rijk muzikaal inzicht en zitten qua gevoel wel goed, maar de stem van Bherman kampt met een erg beperkt bereik. Dat maakt dat zelfs in de afwisselend gezongen opener 'Every B' de stem van deze singer / songwriter te gemaakt – tot soms zelfs ronduit vals - naar voren komt. Een rochelende of reutelende zang kan sfeervol zijn. Een gemaakt vals accent kan soms een leuke dimensie aan muziek toevoegen. Wanneer een stem werkelijk tekort komt, klinkt dat echter ook verschrikkelijk duidelijk door. Dat doet bij meer ingetogen nummers als 'Light' of 'I Will' snel naar de "next" toets grijpen. Zo zou het eerder vernoemde pianonummer 'Foolish' een werkelijk hoogtepunt kunnen zijn, als de vocale gebreken konden weggecijferd worden. Op ogenblikken dat Bherman narratief zijn teksten scandeert, levert de instrumentale inbedding daarvan soms fraaie resultaten op, maar vanaf het ogenblik dat de man werkelijk probeert te zingen, valt hij hopeloos door de mand. Pijnlijk.

Dat Bherman van muziekschrijven gerust wat kaas heeft gegeten, mag duidelijk blijken uit deze vreemd getitelde derde plaat. Zowel jazz, fanfare als klassiek orkest worden moeiteloos in de poprock van Bherman geïntegreerd. Nu nog op zoek gaan naar iemand die de nummers ook vocaal kan inkleuren.

Meer over Bherman


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.