Birds of Prey is ooit ontstaan als een zijproject met leden van ondermeer Alabama Thunderpussy en Burnt By the Sun. De bedoeling van de heren was van in het begin om lompe death metal te maken die toch gecombineerd werd met een hoog gehalte aan groove. Het idee was er, maar aan de uitwerking schortte helaas nogal wat en met name de fletse en weinig memorabele songs van de eerste twee platen deden deze jongens de das om. Nu is er 'The Hellpreacher', een album dat jammer genoeg alweer flink wat mist in het departement van goede opmerkingen.

Er is gelukkig ook positief nieuws te melden: de teksten en de songtitels getuigen meer dan ooit van een zekere graad van humor en zelfrelativering en tegelijkertijd vatten zij de wat vreemde atmosfeer van de zuidelijke Verenigde Staten. Daar houdt het dan ook op. De songs zelf zijn zo verdraaid dertien in een dozijn dat een mens zich afvraagt wat nog het nut is. Om te beginnen schort er klankgewijs nogal wat aan deze release: de gitaren zoemen voornamelijk en beuken nooit (toch een vereiste voor death metal) en zelfs de drums van Dave Witte klinken lichtelijk koekendoosachtig. Nu goed, niet elk album wordt genekt door een mindere klank, maar in dit geval helpt het de zaak niet bepaald vooruit. De zang is weinig opzienbarend, want niet agressief of smerig genoeg. Een diepe grafgrom is niet te vinden, aangezien Birds of Prey opteert voor een wat hesere kwijlstrot, maar die mist toch net dat ziekelijke randje wat bijvoorbeeld een Chris Reifert van Autopsy wel heeft. In zijn geheel klinkt dit collectief nog het meest als een groep die bijzonder hard twijfelt tussen relatief brute stonerrock en vrij zachtaardige death metal en dat maakt helaas dat het eindtotaal tussen wal en schip belandt en niet weet te overtuigen.

Nieuwe fans gaat Birds of Prey niet winnen met dit album en het valt te vrezen dat de heren ook in de toekomst weinig potten gaan breken. Het is bijzonder jammer, maar in dit geval is het geheel een pak minder dan de som der delen.

Meer over Birds of Prey


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.