Het recalcitrante Britse elektronicalabel Planet Mu is op een missie: het terugbrengen van de hardcore jungle van een dikke tien jaar geleden. Dan moet je veteraan Bizzy B erbij hebben. Hij stond destijds met zijn label Brain aan de wieg van de stroming die gekenmerkt wordt door wild opgeknipte, harde amen-breakbeats en scheurende ravesynths. De eerste twee delen van zijn Science reeks werden uitgebracht in '93 en '94 en alsof de tijd heeft stilgestaan brengt hij doodleuk nu de delen drie en vier, beide afzonderlijk als dubbel-10", maar ook samen op cd verkrijgbaar. Op beide nieuwe volumes zijn vier tracks te vinden. Al het materiaal schijnt nieuw te zijn, maar dat is niet per sé te horen: hetzelfde spervuur aan dezelfde breaks en dezelfde subbassen. En gezien de huidige staat van drum & bass kun je daar best wel blij mee zijn: hier zijn de breaks wél spannend en zit er in de meeste gevallen – ondanks het blazende hardcoregeluid – wél funk in.
Toch is niet alles is gelijk gebleven. Gezien de ruimere productionele mogelijkheden vandaag de dag zijn de grenzen voor het mishandelen van drumbreaks verder opgerekt, wat hier door Bizzy B onderstreept wordt in zijn extreme stretch-, filter- en programmeer-actie. Op een van de tracks, de update van zijn klassieker 'Merda Style', wordt een en ander behoorlijk op de spits gedreven. Hij krijgt daarbij hulp van een andere fakkeldrager van het genre, Equinox. Ook 'Afraid Of The Dark', 'Bad Boy Sound' en 'Strength' (met klassieke synth-piano) zijn zó '93-hardcore dat een vette glimlach niet achterwege kan blijven. Eigenlijk missen alleen het wat rommelige 'Fire' en de cd-bonustrack 'Beats In My Head' enigszins doel.
Alsof het nog niet duidelijk was: wie alle negen tracks op de cd-versie achter elkaar afluistert, blijft behoorlijk murw gebeukt achter. De release vindt zijn rechtvaardiging natuurlijk in de eerste plaats in de vinylversie: een effectief wapen voor de oldschool drum & bass dj. Toch is het vanwege de experimentatie in het manipuleren van de breakbeat – wat toch de essentie van drum & bass genoemd mag worden – meer dan dat alleen. En zet eens een of twee tracks op tijdens een energiedip en je stuitert daar opzeker glansrijk uit.

Meer over Bizzy B


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.