Britse bands klinken net dat beetje anders dan hun kompanen op het Europese vasteland of Amerika en in het geval van Bolt Thrower gaat dat bijzonder goed op. Deze death metalveteranen draaien reeds geruime tijd mee in de internationale scène en deden altijd lekker hun zin. Geen compromissen voor Bolt Thrower en zo hoort het ook. De band heeft lak aan supertechnische hoogstandjes maar biedt death metal die recht uit het hart komt. Het is daarom ook een waar genot om 'Those Once Loyal' te horen, want dit is een werkelijk subliem werkstuk dat in geen enkele collectie mag ontbreken.

De fascinatie voor het thema oorlog is onlosmakelijk verbonden met deze band. 'Warmaster', 'Mercenary', 'For Victory' en nu dus ook 'Those Once Loyal' belichten verschillende facetten van de oorlog, zonder deze te verheerlijken. Bolt Thrower geeft eerder de grimmigheid van het geheel aan. Hoewel de band even met Dave Ingram (ex-Benediction) als zanger werkte, is oudgediende Karl Willets nu opnieuw van de partij. Een geluk, want zijn natuurlijk klinkende grom is een element dat Bolt Thrower precies zo sterk maakt. Herkenbaarheid is voor een groep van groot belang en Karl Willets is zo een element. In tegenstelling tot veel van hun huidige genregenoten speelt Bolt Thrower nooit echt snel. De muziek valt te vergelijken met een rollende tank: onverstoorbaar en vrij vlot rolt het ding verder, zonder dat het gaat racen. De ideale snelheid om de nekspieren op los te gooien, zo blijkt. De zware en warme gitaarklank laat de machine goed gesmeerd over het slagveld voort denderen en de riffs slaan als fikse mortiergranaten enorme putten in eenieders weerstand. Vanaf de eerste tonen van 'At First Light' tot 'When Cannons Fade' wordt iedereen onherroepelijk meegesleurd. De hoogtepunten stapelen zich trouwens gevaarlijk snel op, met 'Entrenched' of het titelnummer als absolute uitschieters. Er staat werkelijk geen enkel minder nummer op 'Those Once Loyal'.

Bolt Thrower weet opnieuw bijzonder overtuigend uit de hoek te komen. De band heeft lak aan trends en blijft fier rechtop staan als een lichtbaken in de duisternis. 'Those Once Loyal' is zonder twijfel een van de meest aanstekelijke en dodelijk effectieve death metalplaten die dit jaar verschenen.

Meer over Bolt Thrower


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.