Borknagar is een haast onverwoestbare act. De band viel al met hun debuut op dankzij hun epische en sterke mix van black metal en meer symfonisch/progressieve kantjes. Door de jaren heen heeft het gezelschap rond meesterbrein/gitarist Oystein Brun hun cultstatus en klasse enkel meer en meer bewezen. 'Universal' is het nieuwste schijfje in het rijtje en alweer een klepper, zeker dankzij de talrijke referenties naar het rauwere verleden van de band.

'Havoc' mag dan al de dans op een rustige manier openen, dat is slechts schijn: na een paar maten ontpopt het nummer zich tot een klassebak der epische black metal, compleet met brute basdrumaanvallen, snijdende gitaarlijnen en frontman Vintersorg die zijn geweldige rasp tot het uiterste bovenhaalt. Het is geweldig om te horen hoe vaak de band nog eens ouderwets brutaal van leer trekt. Dat wil echter niet zeggen als zou Borknagar hun meer symfonische en progressieve elementen compleet hebben verdrongen, integendeel. Meer dan eens zakt het tempo, duiken er links en rechts akoestische partijen op en zingt Vintersorg met zijn heldere stem. Eigenlijk heeft die laatste zelfs de bovenhand, wat de passages met schreeuwen dubbel zo effectief maakt. 'For A Thousand Years to Come' is alweer zo'n epische song, compleet met heldere en snedige toetsenpartijen, vlotte afwisseling tussen gitaren en een Vintersorg in goeden doen. Afsluiter 'My Domain' lijkt dan weer een knipoog naar de evolutie die de groep doormaakte en vormt een culminatie van alle puike onderdelen: de pakkende riffs, de sfeervolle keyboards en flink wat heldere zang vormen samen een sterke afsluiter van een album dat elke luisterbeurt wat nieuws biedt. Het feit dat opperhoofd Brun liever teruggrijpt naar de begindagen van de band, doet het beste verhopen voor de toekomst, al is 'Universal' alvast opnieuw een schot in de roos.

Borknagar is altijd zijn eigen weg gegaan en dat maakt dat het een flink ondergewaardeerde band is gebleven. Met 'Universal 'rijgen ze opnieuw een klassestuk aan hun al niet misse discografie toe, en het blijkt alweer een album te zijn dat elke keer wat nieuws biedt. De ontdekkingsreis mag dus opnieuw beginnen.

Meer over Borknagar


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.