Brian McBrides ouders moeten een fijn gevoel voor alliteratie aan de dag hebben gelegd toen hun zoon voor het eerst het daglicht zag. Dat vrolijke besef heeft hem echter blijkbaar niet gesterkt bij het maken van 'When the Detail Lost its Freedom', een plaat waar een overweldigende tristesse van uitgaat. McBride, een helft van het ambientduo Stars of the Lid, maakt majestueuze geluidstapijten die vanuit de verte lonken.

Op 'When the Detail Lost its Freedom' vertrok Brian McBride van akoestische instrumenten, die hij samplede en gebruikte als synthesizerklanken. Hij zet heel korte fragmenten van een toon van bijvoorbeeld een piano (zoals op 'Piano ABG') in een loop, en speelt met het zo verkregen geluid een nieuwe melodie in. Daarna smijt McBride er nog een hele batterij effecten tegenaan. Het resultaat is een organische, golvende klankmassa waaruit af en toe een herkenbaar instrument opborrelt. De muziek op dit album nestelt zich in de achtergrond en manifesteert zich niet sterk. Daardoor lijkt ze op het eerste gezicht niet meer dan politiek correcte liftmuziek. Gelukkig is er meer: bij een diepere beluistering ontvouwt zich een diepe, beladen emotionaliteit in de muziek, zonder dat die melig wordt. Hoewel McBrides klank verdacht veel naar ruimteschepen, duikboten en andere dolfijnenesoterie neigt, graaft ze naar een diepe, alles verzwelgende droefenis. Dat de schoonheid van de plaat zich niet meteen openbaart, ligt ook aan de minder boeiende eerste helft. Opener 'Ouverture (for other Halfs)' lijkt weinig meer te bieden dan een new-age sfeertje. Ook maar weinig overtuigend is het enige echte zangnummer, 'Our Last Moment in Song', dat McBride samen met zijn ex Cheree Jetton brengt. Een ietwat simplistisch thema wordt aangekleed op een manier die wat te veel aan Sigur Rós doet denken en de emotionaliteit werkt hier niet echt. Na dit nummer – het vijfde op de plaat – wordt het echter veel beter. Brian McBride weet een diepe weemoed over te dragen in zalvende nummers als 'Retenir' of het haast spirituele 'For Those who Hesitate'.

'When the Detail Lost its Freedom' is zeker geen gemakkelijke plaat. Wat op het eerste gezicht wat lege, overdreven kunstzinnige, maar – och kom – wel sfeervolle geluidsmagma lijkt, ontvouwt zich na enkele beluisteringen tot een bij momenten ontroerend klankenspel. De dromerige waas die Brian McBride creëert blijft bescheiden, maar profileert zich net daardoor iets te veel als achtergrondmuziek.

Meer over Brian McBride


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.