Ze beginnen één voor één af te haken: die rootsreggae peetvaders en oer-rasta's. toch blijkt voor sommigen het groene heilige kruid nog sterk genoeg om hen te been te houden. Één van die volhouders is allicht Winston Rodney aka Burning Spear. Deze man heeft niet enkel een klein arsenaal aan sterke platen achter zijn naam staan, maar is na zo'n 30 jaar op podium nog steeds één van de meest getalenteerde live rasta's. Misschien daarom ook dat deze dvd plots opduikt. De fervente verzamelaar heeft allicht reeds een dikke tien jaar de livebeelden van het memorabele Zenith concert van 1988 (naar aanleiding van de man zijn 50ste verjaardag) op VHS cassette in bezit, maar dankzij een nieuwe technologie wordt dit optreden na 10 jaar dus even opnieuw in de schijnwerpers gezet.
Vooreerst is er, bij wijze van extra, een verbrokkeld optreden in Afrika in 2000. Twintig minuten live feeling worden immers steevast onderbroken door regelmatige interviewquotes. Het eindresultaat trekt op niet veel. Niet enkel zijn de interviewstukken nogal weinig zeggend (na zo'n kleine kwarteeuw rootsreggae hebben de meeste mensen de "Jah" of "Israel Slavery" boodschap allicht wel begrepen), maar ze zijn ook veel luider van geluidsweergave dan de onderbroken live performance. Op deze manier is het voortdurend ergeren aan de afgekapte, (weliswaar leuke) podiumprestaties en grijpen naar de volumeknop. Van een eerbetoon is dus niet echt sprake. Enige leuke aan dit extra deel is te zien hoe het Afrikaanse publiek uit de bol gaat op de vibes van Burning Spear en band.
Als tweede deel op deze dvd is er natuurlijk het oorspronkelijke Zenith concert: beelden die inmiddels dus al wel meer dan 15 jaar oud zijn. Dat is helaas te merken aan de kwaliteit. Niet enkel de beperkte opnametechnieken en camerastandpunten zijn wat verouderd, maar een onzuiver beeld is ook duidelijk niet op maat van digitale dvd kwaliteit gemaakt. Dat maakt de prestatie er echter niet minder om: 9 vurige rootsnummers zijn goed voor een dikke vijftig minuten reggaevuur. IJzersterke weergaven van ondermeer 'Happy Day', 'The Wilderness' of 'Old Marcus Garvey' waaien met een stomende livekracht op de kijker / luisteraar af. Typerend voor Burning Spear is zijn transformatie van een nogal strakke, bedwelmde (gedrogeerde) verschijning naar een volleerd performer die menigte weet op te zwepen met zijn overredende speeches en kreten. Door regelmatig achter de djembé of conga's te kruipen houdt deze artiest de drive er nog meer in. Verder natuurlijk ook respect voor de razend strakke begeleidingsband. Zo krijgt niet enkel de solerende gitarist voldoende ruimte om regelmatig nummers nog meer op te warmen met stevig gesoleer, maar zorgt de blanke, vrouwelijke blazerssectie ook voor een erg overtuigend spervuur van reggaetonen. De term "historisch" kan dus gerust nog eens in de mond genomen worden: stilzitten is bij deze opbouwende show immers zo goed als onmogelijk.
15 Jaar na de oorspronkelijke uitgave heeft het Zenith verjaardagsconcert nog niet veel aan kracht verloren. Hoog tijd dus inderdaad om het op dvd uit te brengen, ondanks de gebrekkige weergave ervan. Spijtig genoeg wordt dit spetterend gebeuren ingeleid door een meer recentere, gebrekkige en verkapte documentaire over hoe het de man in 2000 door het leven gaat. Dat blijkt overigens nog net hetzelfde te zijn als de voorgaande decennia. Het ware een stuk beter geweest als dit Zenith concert zou aangevuld zijn met pakweg beeldmateriaal van de prachtige live registratie van het Montreux Jazz festival in 2001. Maar daarover later hopelijk meer ...

Meer over Burning Spear


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.