Maar weinig bands zijn zo verdraaid innovatief en grensverleggend op het gebied van hardcore en metal als Burnt by the Sun. Niet alleen gooien deze heren constant een hele zwik genres door elkaar en laten dat nog bijzonder natuurlijk klinken, hun bevlogen teksten en aandacht voor geschifte humor doen hen mijlenver boven de grijze massa uitsteken. Sinds het geniale 'The Perfect Is the Enemy of the Good' werd het echter angstvallig stil rond dit kwartet. Gelukkig laat de band nog horen dat ze bestaat, maar dit zou wel eens hun zwanenzang kunnen zijn, dankzij de talloze zijprojecten van de groepsleden.

Maar voor het zover is, dient eerst 'Heart of Darkness' onder de loep genomen te worden. Er is wel degelijk wat veranderd aan de aanpak van dit combo. De bizarre interludia en geflipte humor zijn wat weggecijferd, maar daar staat tegenover dat dit zonder twijfel de meest agressieve en kwade plaat is die het viertal ooit heeft losgelaten. Vooral tekstueel spuwt Burnt by the Sun gal en frustratie en zet daarmee een groot aantal mensen op hun plaats. Dat heeft ook op muzikaal vlak een weerslag. De soms bizar aandoende pingelmelodietjes zijn ietsjes verminderd en het brute riffwerk krijgt meer aandacht. Maar Burnt by the Sun zou Burnt by the Sun niet zijn als ze niet meer op haast onnavolgbare wijze verschillende genres tot een heerlijke smeltkroes zouden maken en gewoon verdraaid goede nummers zouden schrijven. 'Cardiff Giant' bevat ware motherfuckers van riffs, net als 'Goliath'. 'The Great American Dream Machine' is een onwaarschijnlijk scherpe aanklacht verpakt in een heerlijke beuker, en 'There Will Be Blood' klinkt meer dan agressief, waardoor zelfs een volleerde, door testosteron aangedreven pitbull met de staart tussen de benen het hok weer inkruipt. Het drumwerk van Dave Witte is alweer bijzonder sterk, maar het blijven toch de aparte gitaarlijnen die het meest de aandacht opeisen.

Met 'Heart of Darkness' heeft dit kwartet opnieuw een klein meesterwerk afgeleverd dat hardcore, metal en punk tot een weergaloos geheel smeedt en met scherp schiet op alles wat fout loopt. Bevlogen, bevredigend en beestig goed, dat is deze 'Heart of Darkness'.

Meer over Burnt By the Sun


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.