Coveralbums zijn van alle tijden. Dat jazz-zangeres Cassandra Wilson er weer eentje heeft opgenomen, zal weinigen verbazen. Haar bekendste plaat ‘New Moon Daughter’, waarop ze met ontblootte rug op de cover poseert (tekenend voor haar commerciële successen bij het grote publiek, want schroom heeft ze niet), bestond reeds uit popcovers met een lichte jazzy insteek. Op ‘Closer to You: The Pop Side’ breidt ze verder op hetzelfde patroon. Echt gedurfd is de formule van dit album dus niet, maar het pleit voor Cassandra Wilson dat ze relatief ver gaat in haar bewerkingen en met opgeleide jazzmuzikanten aan de slag gaat. Het resultaat is dan ook geen typische verkoopstruc zonder eigen insteek, maar veeleer een aangename transformatie van smaakvolle pop naar zoete jazz.

Vooraleer een mens al te lyrisch wordt: vernieuwend zijn de arrangementen van Cassandra Wilson geenszins. Het is eigenlijk alleen haar doorgedreven metier en haar zangtalent die ‘Closer to You’ een redelijk te smaken verpozing maken. De drive die via steelse gitaren wordt opgewekt, zorgt ervoor dat de luisteraar naast gewoon meewiegen ook af en toe kan rechtveren en letterlijk kan meedansen. Onder meer ‘Last Train to Clarksville’ is zo een heerlijk energetisch nummer. Vaak zijn de muzikale vondsten echter zeer conventioneel. In ‘The Weight’ wordt er bijvoorbeeld wat geflirt met country en even later is er een tikkeltje bossa nova, maar eigenlijk is de popmuziek zelf nooit veraf. Vandaar dat Cassandra Wilson door vele jazzliefhebbers en –puristen verhuisd wordt als een outlaw binnen het genre, maar de vioolsolo uit ‘Tupelo Honey’ kan men anderzijds bezwaarlijk geen jazz noemen.

Zoals gezegd is het Cassandra Wilsons zangtalent en haar spontaniteit die ‘Closer to You: The Pop Side’ een aanvaardbaar coveralbum maken dat de goede smaak geen oneer aandoet. Waarom dan toch geen voldoende? Omdat albums als deze eigenlijk ongelofelijk overbodig zijn. Zeg nu zelf: zit er werkelijk iemand te wachten op nieuwe versies van klassiekers van Bob Dylan (‘Lay, Lady, Lay’),
Van Morrison (‘Tupelo Honey’) of Neil Young (‘Harvest Moon’)? In feite niet, en precies dat maakt dat ‘Closer to You’ alleen dat publiek kan bereiken dat reeds fan is van Cassandra Wilson. Doorsnee pop- en jazzliefhebbers kunnen dit proberen, maar komen wellicht van een kale reis terug.

Meer over Cassandra Wilson


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.