De Griekse zanger Panos Dedes van Casus Belli stond ooit behoorlijk hoog op het lijstje van zangers die bij Judas Priest de legendarische Rob Halford konden vervangen. Uiteindelijk ging Tim Owens met de eer lopen, maar het zegt wel wat over de zangkwaliteiten van de man. Dat bewijst hij perfect met Casus Belli en 'In the Name of Rose'. Panos omringde zich met drie topmuzikanten en bokste een plaat in elkaar die spelvreugde uitstraalt en die bol staat van catchy metalsongs in een traditioneel jasje.

Vanaf opener 'I'm Your Master' is het al meteen raak: beelden van vier in leder en jeans gehulde ruige rockers schieten aan het geestesoog voorbij. Ondertussen gaan de vuisten van elke luisteraar ongewild de hoogte in, waarbij de wijsvinger en pink de overbekende 'horns' vormen. Hopelijk zijn de kelen ook gesmeerd, want meegezongen zal er worden. Er zijn behoorlijk wat bands die heavy metal oude stijl plegen te spelen, maar er zijn er niet bijster veel die boven de middelmaat uitspringen. Casus Belli is een van die bands die meerwaarde bieden. Het kwartet voelt zich het best bij stevig doorbeukende songs, wat meteen verklaart waarom er bijzonder weinig trage nummers of ballades te vinden zijn. De almachtige gitaarriff staat centraal en het solowerk is behoorlijk sober uitgevoerd. De ritmesectie, bestaande uit Fotis Anagnostou (bas) en Frank Huber (drums en de enige niet-Griek van het gezelschap) is solide als de fundering van de Mont Blanc. Maar eigenlijk draait alles rond één ding: de stem van Panos Dedes. Die doet het werk meer dan behoorlijk. Hij heeft een warm timbre met een lichte schuurpapieren toets en hij neigt naar de stemkleur van Russell Allen (Symphony X). Of hij nu hoog of laag moet gaan, Dedes doet het met verbazend gemak. De nummers duren elk op hun beurt nooit te lang en dat houdt de spanning in de plaat tot het bittere einde.

Het lijkt alsof met Casus Belli nog eens een band is opgedoken die een frisse wind laat waaien binnen het wat vergrijsde genre van heavy metal. Misschien zit de Griekse achtergrond er voor iets tussen. Hoe het ook zij, Casus Belli bestaat uit vier klasbakken die hoorbaar plezier beleven aan het spelen. Dit zal zonder enige twijfel afstralen op het publiek dat hen aan het werk ziet.

Meer over Casus Belli


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.