Op hun eerste officiƫle cd-release laat het uit Columbia, Missouri afkomstig, maar naar Chicago uitgeweken Cave zich grotendeels instrumentaal horen. De precies uitgevoerde nummers verraden duidelijke invloeden van krautrock en gitaarwerk uit de jaren '70, maar de veranderingen en evoluties eindigen nooit in grote climaxen. Alleen al hierdoor zal de naam Cave minder gemakkelijk over de tong gaan dan die van meer spectaculaire collega's. Daarnaast is het duidelijk ook niet de bedoeling van de groep om het geluid vol te pompen. Het opbouwen van de songs gebeurt heel transparant, waardoor de muziek een zekere soberheid bewaart en heel eerlijk aandoet: geen technisch gegoochel, maar ambachtelijk gespeelde riffs.

Wanneer de mannen van Cave muzikaal veeleisender spelen, laten ze echo's horen van de metronomische precisie van Battles, zij het dan eerder in een lo-fi versie waarbij voornamelijk de drums erg droog klinken. Vooral in 'Encio Men' waar flipperende elektronica wordt aangesleurd en de drumgroove aardig hoekig is, is de parallel met hun bekendere collega's hoorbaar. De gelaagde opbouw naar het einde blijft echter het bescheidene van Cave uitstralen. In 'Machines and Muscles' zijn het dan weer de maatwisselingen (met asymmetrische maatsoorten) en de korte repeterende melodietjes die bekend in de oren klinken. Idem voor de gedemte gitaren in 'Requiem For John Sex' waar de groep de hoekigheid opgeeft en kiest voor louter strakke ritmiek. Hier wordt dan wel de polyfonie meer uitgebuit en naar het einde toe sturen de muzikanten het nummer de richting uit van hakkende en repeterende 70s rock.

Eigenlijk is van de zes nummers op 'Psychic Psummer' alleen 'High, I Am' een tegenvaller. Het gebrek aan evolutie en de grote focus op het repetitieve die er het gevolg van is, maken deze song minder boeiend dan de andere tracks. Het is nu afwachten naar wat Cave live waard is, want met een debuutplaat die afklokt onder de dertig minuten mag aangenomen worden dat het verhaal met deze eersteling nog niet helemaal verteld is. Hopelijk toch, maar met wat er nu op tafel ligt gaat het al de goede kant uit.

Meer over Cave


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.