De woorden 'Duitsland' en 'metal' die in een enkele zin staan, voorspellen meestal een beeld van clichématige heavy metal, compleet met semi-castratenzang. Niettegenstaande er wel degelijk goeie klassieke metalbands bij de Oosterburen bestaan, is het veelal huilen met de pet op. Centaurus-A heeft met die sectie van het genre overigens niets te maken, want dit is death metal. Frisse en technische death metal, zowaar. Nu ja, dat het behoorlijk extreme stuff ging zijn, viel te verwachten aangezien dit album uitkomt bij Listenable, een label dat niet meteen bekend staat voor doetjes.

Dit vijftal is een leuke afwisseling, want hoewel het geheel onmiskenbaar technische death metal ademt, klinkt het niet altijd zo. Dat is te zeggen: de voorspelbare factoren worden grotendeels vermeden. Geen diepe en quasi onverstaanbare grunt, maar veelal schreeuweriger vocalen, geen zeshonderd zesenzestig tempowisselingen binnen eenzelfde nummer, maar onverwachtse breaks en atypische riffs links en rechts en vooral: aandacht voor een afgewerkte song. Er zitten geregeld behoorlijk wacky riffs en loops in de songs, maar ze gaan niet overheersen, waardoor het eindresultaat nog verteerbaar blijft. Hier en daar is er zowaar een hint van polyritmiek à la Meshuggah. Maar eerlijk is eerlijk: als er één band is waar Centaurus-A mee vergeleken kan worden, dan is dat het Franse Scarve. Het frenetieke karakter van laatstgenoemdes muziek wordt hier weliswaar geregeld gemist (niet dat dat perse een slechte zaak is), waardoor dit kwintet toch net dat beetje anders klinkt. Het gros van de nummers is interessant en aanlokkelijk (ondermeer 'The Praying Mantis', 'The Ease' of 'Dripping Red Canvas'), al weet de band niet altijd de aandacht even sterk vast te houden. Nu goed, dit blijft wel een debuutalbum, en er zijn vele bands die een arm en een been veil zouden hebben voor songs met eenzelfde hoeveelheid stalen ballen.

Centaurus-A is misschien niet de meest opvallende technische death/thrashband van het moment, maar de potentie om uit te groeien tot iets groters is er zeker. Nu valt het enkel te hopen dat de heren dit ook daadwerkelijk gaan doen.

Meer over Centaurus-A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.