Chad VanGaalen is afkomstig uit een slaapkamer in Calgary en heeft in die vertrouwde biotoop naar eigen zeggen al zeker tachtig cd's bijeengeschreven. 'Infiniheart' is de eerste die voor de grote boze buitenwereld bestemd is en die buitenwereld mag VanGaalen daar best dankbaar voor zijn. Het schijfje bevat een resem broze, licht experimentele folkliedjes die gekenmerkt worden door VanGaalens hoge, Neil Young-achtige stem en een aardige dosis melancholiek.

Er komen op 'Infiniheart' niet minder dan vijftien verschillende, al dan niet zelfgemaakte instrumenten aan te pas, stuk voor stuk ingespeeld door VanGaalen himself. De frêle gitaartokkels, de tweestemmige zang, de lo-fi opnamekwaliteit en de dolfijnachtige geluidjes op de achtergrond zorgen ervoor dat er erg veel sfeer uitgaat van de plaat.
De eerste zes nummers hebben allemaal op een manier met de dood te maken, met titels als 'After the Afterlife', 'Kill Me In My Sleep' en 'Somewhere I Know There's Nothing'. VanGaalen schept zijn eigen troostende universum, waar naast miserie ook schoonheid en geruststellende gedachten bestaan.
Verder op de cd komt ook de liefde piepen van onder het donsdeken. 'Build a Home Like a Bee' is een kort, folky nummer met een prachtige tekst ("You don't know me / But I'd like to build us a home in the trees"). En enkele nummers verder weerklinkt met het door wazige trompetten en pingelende harpen ondersteunde '1000 Pounds Eyelids' het mooiste dat ooit over een autoaccident moet geschreven zijn ("I'm super sorry but my eyes got really heavy / And the last thing I remember is your smile").
Soms moet VanGaalen het echter iets te veel hebben van de sfeer en te weinig van de song. 'Infiniheart' duurt 57 minuten en dat is aan de lange kant. Een aantal nummers haalt niet hetzelfde niveau als het handvol meesterwerkjes dat de cd rijk is. De teksten zijn niet altijd even uitgewerkt (zo zingt VanGaalen soms tweemaal dezelfde strofe, bijvoorbeeld in 'Blood Machine') en de muziek is bij momenten iets te lang uitgesponnen ('The Warp Zone/Hidden Bridge') of ongeïnspireerd ('Sunshine Snare Hits').

'Infiniheart' bevat een aantal pareltjes, maar is niet genoeg gefilterd om over de hele lijn goed bevonden te worden. Dat Chad VanGaalen talent heeft, is zeker. Als hij nu nog een ietsepietsie veeleisender wordt, komt hij ooit misschien met een audiotrack op Kwadratuur.be.

Meer over Chad VanGaalen


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.