Hoe innovatief moet een band nog worden om op te vallen? Zo kleeft Chaosweaver een label op zijn muziek dat er op neerkomt dat filmmuziek een grote insteek krijgt in de donkere death metal van deze act. De term zelf is een pak grootser omschreven, maar dat is wel de basis van de stijl. Hoewel de muziek van deze Finnen an sich weinig nieuws brengt, klinkt het geheel wel als een klok en is het album aanstekelijker dan verwacht.

Het uitgangspunt van Chaosweaver is in wezen niets meer of minder dan met black metal en keyboards aangelengde death metal, eigenlijk niet superverrassend. Maar het zit hem in de manier waarop deze heren met die genres en invloeden omgaan dat het album een pak interessanter maakt dan verwacht. Om te beginnen spelen de keyboardpartijen een grotere rol dan de meeste mensen zouden denken én gebruiken ze niet de cliché symfonische klankjes die vele anderen wel bezigen. De traditionele en klassiek getinte filmmuziek mag een luisteraar dus meteen vergeten.

Er valt ook iets te zeggen voor hun versmelting van metal en filmmuziek, want het geheel klinkt ontegenzeggelijk episch zonder melig te worden, en ruim zonder afbreuk te doen aan de relatief extreme beginselen van de metalen roots. Daar zorgt zeker de grofkorrelige zang van frontman Cypher Commander voor. Hij is misschien ook het enige struikelblok voor mensen die niet houden van brulzang, maar 'Enter the Realm of the Doppelgänger' is veelzijdig genoeg om dat te laten passeren. Zo neigt 'Crystal Blue' wat meer naar industrial (vooral dankzij de toegepaste geluidseffecten'), is 'Wings of Chaos' snerpender en meer gericht naar black metal en opener 'The Great Cosmic Serpent' klinkt heerlijk trippy, alsof een luidruchtige bende metaalbewerkers paddo's consumeerden en vervolgens de trip van hun leven hadden.

Afwisseling troef, met andere woorden, en dat is zowel de sterkte als de zwakte van het album. Sterkte omdat het perfect aantoont dat Chaosweaver een act is van vele gezichten, zwak omdat helaas veel mensen nogal eng van geest zijn wanneer het op vermenging aankomt.

Meer over Chaosweaver


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.