De Franse componist en luitist Charles Tessier was tijdens de 16de eeuw werkzaam aan het hof van Hendrik IV. Deze in onze contreien minder bekende componist staat centraal op de nieuwste telg van Vincent Dumestre en zijn ensemble Le Poème Harmonique. De titel die ze aan deze cd hebben gegeven verwijst naar Tessiers reislust. De composities die daaruit resulteerden worden door Le Poème en Dumestre geconfronteerd met muziek uit Duitsland en Groot-Britannië, twee landen die Tessier uitgebreid bezocht.

Boeiend aan de selectie zijn de grote contrasten die geschapen worden. Opzwepende dansen, waarin het slagwerk een grote rol speelt, worden afgewisseld met meer intieme chansons of met zogenaamde 'airs de court' – liederen waarin de hoofse liefde centraal staat. Tessiers muziek zorgt steevast voor boeiende kleuren, maar de twee liederen van de Britse luitcomponist John Dowland brengen ook zijn mindere punten aan het licht. De harmonische rijkdom en melodische inventiviteit die bijvoorbeeld Dowlands heerlijke 'Burth forth my teares' kenmerken, zijn bij Tessier veel minder terug te vinden. Dat neemt niet weg dat Le Poème Harmonique en Vincent Dumestre ook de Fransman met verve verdedigen. De opgewekte nummers bruisen door het enthousiasme en de precisie van hun uitvoering, terwijl de muzikanten even sterk uit de hoek komen wanneer ingetogenheid gevraagd wordt. Zo blinken de strijkers uit door hun fijnzinnige manier van spelen, die hen als één instrument doet klinken zonder dat ze de lyriek of de spanning van de muziek uit het oog verliezen. Even indrukwekkend zijn de blazers, die ook in de snelle nummers risico's durven nemen zonder dat ze daarmee afbreuk doen aan hun loepzuivere, vlotte klank. De vocale kant van de zaak is echter niet van hetzelfde niveau. De zangers beschikken weliswaar alle vier over aangename stemmen, maar klinken zelden even vurig als de instrumentalisten. Dat kan door theatrale effecten nog enigszins gemaskeerd worden in de drinkliederen of in de nummers met meer volkse inslag, maar wordt overduidelijk in de rustige liederen. De al te ingehouden manier van zingen en het energiegebrek doen hier afbreuk aan de inherente kwaliteit van de nummers.

Op 'Carnets de Voyages' levert Vincent Dumestre een nieuw bewijs van zijn band met dit renaissancerepertoire. Een vocaal kwartet met meer zin voor vuur en energie had van deze cd zonder twijfel een pareltje gemaakt. Nu is het vooral een boeiende ontdekkingsreis door een minder bekende muzikale wereld.

Meer over Charles Tessier


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.