Deze verzamelaar is drie cd's lang gewijd aan de Pacific Jazz periode van de playboy van de jazz: Chet Baker. Snelle auto's, vrouwen en drank tekenden 's mans wereld, maar zijn grootste verslavingen waren jazz en drugs. In tegenstelling tot het razende, turbulente leven van Baker, is zijn muziek steeds een oase van rust. De labiele zanger/trompettist vond vrede in zijn muziek. Bakers bereik is, zowel op trompet als zingende, redelijk beperkt, maar zijn toon is altijd verlammend zacht, zuiver en breekbaar.
De eerste plaat is getiteld 'Chet Sings'. The Prince of Cool scoorde al zingende zijn grootste hits. Bakers memorabelste succes is waarschijnlijk wel zijn versie van 'My Funny Valentine'. De sentimentele, smachtende zang maakte van het nummer de meest romantische, erotische cliché. Ondanks dat Bakers bereik niet al te groot is, legt hij in zijn verhaal enorm veel emotie. Baker is de man van de ballad. Dat is meteen te merken na de eerste plaat. 'There's a Lull in my Life' begint met ijzeren, kwetsbare gitaargetokkel. Dan valt Baker in met een rokerige, zwoele stem. Voor vocale uitspattingen moet je niet bij Baker zijn. Het verhaal en het pure gevoel komen voorop. De cd vol van deze slepende popsongs van de jaren vijftig wordt naar het einde toe echter wat eentonig.
'Chet Plays' is de tweede schijf van de box. Hij bevat enkele hoogtepunten van Chet Bakers carrière als bandleider. 'Stella by Starlight' is een mooi voorbeeld van het intieme karakter van zijn spel. Zijn frasering is enorm sereen en frêle. Ontroerende lyriek komt uit de trompet van de man als hij 'Travlin' Light' inzet. Maar hij kan ook swingen als een dolle, zo getuigen 'Jumpin' off a Cleff' en 'Bea's Flat'. Dit laatste lied begint met een hollende pianogroove van Russ Freeman. Dan begint de groep te swingen en zet Baker de solo in, krachtig ondersteund door de harmonieën van Freeman. De groep dialogeert heel het nummer gretig met elkaar. Cd drie, 'Chet & Friends', richt zich op Bakers samenwerking met mannen als de saxofonisten Gerry Mulligan, Art Pepper en Stan Getz en pianist Russ Freeman. Deze plaat bevat ongetwijfeld de meest wulpse, dartelende nummers van de drie. Zo swingt 'Tynan Time' vrolijk in het rond. Het nummer begint met een korte intro: de drie blazers stellen zich apart even voor om dan met de invallende drums naar het thema over te schakelen.
Dit is dé box voor fans van Chet Baker. Hij geeft een volledig beeld van Bakers periode bij Pacific Jazz (1952-1957). Deze drie cd's vol zwoele cool jazz zijn het recept voor een gezellige avond intiem luisterplezier vol zeemzoete ballads en enkele wulpse uptempo-nummers.

Meer over Chet Baker


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.