Chinezen veroveren de wereld, zo zegt men. Dat lijkt in elk geval het leidmotief voor Chinese Man, een collectief uit Marseille. Het bonte gezelschap – meer een soort van muzikale clan – goochelt met een smeltkroes van oldschool hiphop, reggae en pop en gooit daar een berg Afrikaanse, Arabische of Aziatische invloeden tussen. Een ding zet deze Chinese Man echter bovenal centraal: een ronduit aanstekelijke dosis humor.

Een goed voorbeeld: ‘Miss Chang’. Een hoppende beat en diep zinderende reggaevibes zorgen voor een vrolijke cadans. Het is echter de sample van een oude Chinese film die hier de show steelt. Miss Chang zingt met een hoge, lachwekkende vrouwen-smartlapstem die een contrast vormt met de hedendaagse, sterke, scherpe raps van Taiwan MC. Dertien vlotte pareltjes krijgen op die manier een plek op dit bonte plaatje: telkens met een vrij eenvoudige basis van triphop en reggae, maar vol avontuur. Spaanse smeekzang in een heerlijk gezapig, hobbelend ‘Saudade’ wordt keurig opgewarmd met een traditionele akoestische gitaar. In ‘Stand’ worden dan weer dubstepbreaks verrijkt met spel op de Arabische oud en politieke slogans van Jesse Jackson (die Primal Scream ook in successingle ‘Come Together’ gebruikte). De cd is een heuse clash van de meest diverse culturen en gooit die met grote klasse door elkaar.

De puzzeloefeningen van deze vier heren werken wonderwel. Dankzij een trage, expliciete ritmische binding, sterke melodieuze thema’s en geen overdreven opvulling met effecten en (stem)samples, blijven de nummers op ‘Racing with the Sun’ heerlijk overzichtelijk. Eclectisch en filmisch zijn de codewoorden, maar het gezelschap weet zijn songs netjes af te meten. Voor het besef er goed en wel is, blijkt het tijdloze album dan ook al half gepasseerd.

‘Racing with the Sun’ is een knalplaat. Chinese Man staat inmiddels bijna tien jaar op de planken en heeft nu pas besloten een debuut uit te brengen: een magistrale zet, zo blijkt. Het heeft de band duidelijk de tijd gegeven om op zoek te gaan naar de juiste grooves, geluiden en inhoud. Wie fan is van een stukje mooie sampletriphop vol energie en levensvreugde, is hier zeker aan het juist adres!

 

Meer over Chinese Man


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.