‘Circle is afkomstig van de West Coast, die van Finland wel te verstaan’. Zo’n kennismaking kan tellen als binnenkomer. Wat verwacht wordt gezien de muzikale historie van dit land, klopt: humor en vernieuwing gaan hier hand in hand. Denk krautrock, avant garde en experimentaal gitaarwerk, maar dan in een niet al te moeilijke popsaus. Tenminste, zo lijkt het, want termen als folkmetal, psychedelische postrock en prog worden voor dit bizarre project ook vaak ter hand genomen. Dit om maar even te stellen dat dit freaky vierkoppige gezelschap rond de eigenwijze Jussi Lehtisalo, die zowel als frontman, gitarist als bassist fungeert, zich moeilijk laat omschrijven. Geen mens die nog weet hoeveel releases, samenwerkingsverbanden of multimediaprojecten aan ‘Hollywood’ zijn vooraf gegaan, maar dat Circle veeleer als een grote familie of clan mag beschouwd worden dan als een band, is wel een feit.

Op een album als ‘Hollywood’ heeft etiketjes kleven nu eens geen enkel nut. Circle grijpt wild om zich heen en aarzelt niet copycat te spelen waar ze het nodig acht. De liefde voor jaren ’80 heavy metal die doorschijnt in een stevig ‘Sacrifice’ tot akoestische gospelblues in een verhalend ‘Hard to Realize’: het werkveld is heel erg breed. Hoewel geen overdreven gehaastheid en een mooi gevoel voor harmonie het tegenspreken, schijnt toch wel enige artistieke onrust in dit schijfje door. Het lijkt alsof Circle niet goed partij wil of kan kiezen. En dat is zonde, want dit kwartet poot stuk voor stuk keurige songs neer. Een psychedelisch, doorrollend postrocknummer dat piano als basis neemt als ‘Spam Folder’ is met zijn mysterieuze, haast bezwerende samenzang een stuk intense muzikale schoonheid. De echte kleppers zijn echter voor het einde van de plaat bewaard. ‘Madman’ en ‘Suddenly’ ofte track zeven en acht nemen samen immers een klein half uur in beslag en blijken respectievelijk een stevig accelererende, naar Led Zeppelin ruikende noisebom en een in lsd-doordrenkte rockopera. Wonder boven wonder kost het echter geen enkele moeite deze geschifte muzikale trip door te maken, hoewel het ook niet echt duidelijk is wat nu juist allemaal gebeurde.

Het is dankzij banden die reiken tot in Amerika dat Circle zijn zoveelse muzikale epos de wijde wereld in kan sturen. Om een grote doorbraak te forceren, is ‘Hollywood’ echter net wat te veelzijdig en vaag. Dat dit viertal stevig kan rocken, staat buiten kijf, net als de uitstekende songschrijverkwaliteiten van Lehtisalo niet kunnen genegeerd worden. Dat neemt niet weg dat deze veel te snel vergeten cd geen moment een ‘whaauw’-gevoel nalaat.

Meer over Circle


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.