Enkele jaren geleden kon het Californische Cold War Kids in de blogosfeer op veel bijval rekenen. Hun rammelende debuut ‘Robbers & Cowards’ (2007) injecteerde indierock met invloeden van blues en gospel, wat resulteerde in een verslavende smeltkroes van onstuimige piano, schalkse gitaar en narratieve vocalen. Met ‘Loyalty to Loyalty’ (2008) en het tussendoortje ‘Behave Yourself’ (2010) ging de groep verder op de ingeslagen weg, zij het met wisselde resultaten. Een creatieve omwenteling bleek noodzakelijk en daarom ging het kwartet voor zijn derde langspeler ‘Mine Is Yours’ in zee met Jacquire King, die eerder al Kings of Leon naar wereldfaam katapulteerde.

Bij de eerste noten van de titeltrack wordt meteen duidelijk dat de creatieve omwenteling heeft plaatsgevonden. Enkel het karakteristieke stemgeluid van frontman Nathan Willett is intact gebleven. De zwierige piano wordt resoluut naar de achtergrond verwezen en de rokerige bluesinslag moet plaats ruimen voor galmende gitaren en kamerbrede arrangementen. De nieuwe aanpak resulteert in een verzameling vlot weghappende doch volstrekt ongevaarlijke rocksongs.

Het majestueuze duo ‘Finally Begin’ en ‘Skip The Charades’ zal met zijn melancholische zang, zalvende gitaarpartijen en frivole ritmesectie veel nieuwe zieltjes over de streep kunnen trekken. De scherpe randjes zijn eraf, de nationale radiogolven wenken, maar de fans van het eerste uur zullen zich ongetwijfeld bekocht voelen. Hoewel ‘Mine Is Yours’ mooi klinkt en goed gemaakt is, mist de plaat de soul en de branie die ‘Robbers & Cowards’ zo meeslepend maakte.

Kings of Leon ruilde zijn vuige southern rock in voor groots opgezette stadionrock, Cold War Kids volgt hetzelfde stramien. De indringende indierock van weleer maakt plaats voor weidse gitaarcomposities die de Grote Gebaren niet schuwen. Helaas is het resultaat in hetzelfde bedje ziek als ‘Only By the Night’ van Kings of Leon. De plaat bevat dan wel twee geweldig aanstekelijke singles, de negen andere songs zijn aalglad en onderling inwisselbaar. Op de keper beschouwd blijkt ‘Mine Is Yours’ een weinig opzienbarend, onderhoudend rockplaatje waar de meeste mensen het warm noch koud van zullen krijgen.

Meer over Cold War Kids


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.