Coldworker heeft met 'The Doomsayer's Call' ondertussen de teller op album nummer vier staan, en het ziet er niet naar uit dat deze groep rond voormalig Nasum-drummer Anders Jakobson ook maar een greintje zachter geworden is. Wel integendeel, het geheel beukt, knalt en blaast even hard als de vorige platen, al is er hier en daar toch een spoortje van metaalmoeheid te ontdekken.
Naar Colworker-normen is het eerste nummer ('A New Era') bijzonder traag. Het geheel klinkt meer als een doomy death metalnummer in plaats van de doodsmetalen turborazernij die de goegemeente ondertussen verwacht van Coldworker. Het is dan ook nog eens een van de mindere songs van de schijf, dus dat is een onverwachte en vrij teleurstellende verrassing.
Daarna gaat de band echter weer even hard van leer als vroeger. De muziek van Coldworker balanceert nog steeds op de dunne scheidingslijn van snelle death metal en grindcore, al zijn de hondsbrutale grunts overduidelijk meer doodsmetaal getint dan het neefje. Met snelle beukers als 'Flesh World' of 'Living Is Suffering' laten deze jongens horen dat hun principes nog steeds als een paal overeind staan en dat er van zachter worden geen sprake is.
En toch is dit het eerste album van dit combo dat niet meteen overtuigt over de hele lijn. Missschien ligt dat aan de wel vrij uitgebreide speelduur. Met dertien nummers is 'The Doomsayer's Call' een behoorlijk lange rit en deze keer blijven de songs minder hangen, waardoor ook sneller het gevoel optreedt dat iedereen dit al eens gehoord heeft. Geregeld laat Coldworker nog eens riffs voorbijkomen die het bloed uit de oren persen en dan is de band in bloedvorm, maar als samenhangend geheel is de bezieling wat weg. Het lijkt te zeer op veilig gespeeld en vooral te veel songs gepend via dezelfde formule.
Hoewel 'The Doomsayer's Call' dus nog steeds een groot deel van de concurrentie genadeloos naar huis beukt, is het niet de beste schijf die deze jongens hebben afgeleverd. Een spijtige constatatie, maar dat wil niet zeggen als zou dit plotseling slecht worden. Het is gewoon minder sterk dan de voorgaande keren.

Meer over Coldworker


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.