Het Nederlandse Control Human Delete is geen makkelijke band. Dat ligt niet direct aan het feit dat de heren black metal onmiskenbaar vermengen met industrial, ambient en noise, maar vooral op de manier waarop. De crossover tussen die stijlen gaat namelijk zo ver dat het eindresultaat soms met moeite nog metal kan genoemd worden. 'The Prime Mover' is wel een interessant schijfje, dat een aparte kijk biedt op het gegeven van machinaal klinkende muziek.

Met een bandnaam als Control Human Delete hoeft het als geen verrassing te komen dat kilheid en abstractie twee codewoorden zijn waarmee deze band aan de slag gaat. Dat vertaalt zich in machinale klanken, nauwelijks herkenbare gitaarlijnen, vervormde stemmen en dito melodieën en een repetitief dreunend gevoel dat een luisteraar het gevoel geeft op een werkvloer vol met zware machinerie beland te zijn tijdens spitsuur. Dat afstandelijke en uitschakelen van enige warmte dan wel menselijke invloed heeft de groep gemeen met Red Harvest, maar waar die laatste volop gaat voor industrial en de metal zo goed als volledig vaarwel heeft gezegd, valt het niet te ontkennen dat Control Human Delete links en rechts nog wat van die basis laat doorschemeren.

De groep trapt gelukkig niet in de val van zichzelf te herhalen: elke song dan wel soundscape van deze schijf heeft een eigen karakter en hoewel de afstandelijke trend zich consequent voort zet, blijft het geheel beluisterbaar. Control Human Delete blijft gaan voor de song en begint nergens lukraak lawaai met ruis te produceren in een aftandse poging om compleet onmenselijk te klinken. Het eindresultaat is alvast apart en vooral eigenzinnig te noemen.

'The Prime Mover' is niet zo'n album dat instant duidelijk is, maar heeft daarentegen wat tijd nodig om te groeien. Wie muziek graag met een warm gevoel heeft dan wel effectief melodieus, is hier compleet aan het verkeerde adres: dit album is kil, mechanisch, onderkoeld en methodisch en zal enkel de durvers aanspreken.

Meer over Control Human Delete


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.