Zeldzaam zijn de platen die zo'n gewichtige titel als deze moeten torsen terwijl ze een onschuldige inhoud kennen. Het Amsterdamse kwartet Coparck kent er wat van. Na 'Birds, Happiness & Still not Worried' heeft de groep te lijden gehad onder de malaise in de muzieksector, waardoor het een tijd heeft moeten duren vooraleer 'Few Changes Come Once in a Lifetime' een nieuwe thuisbasis kon vinden. Gelukkig vindt de band onderdak bij het hippe Supertracks, waardoor alles plots in een stroomversnelling terechtkomt. De prachtige single 'The World of Tomorrow' wordt gebruikt voor een reclamecampagne van Milner kaas en de naam Coparck krijgt de wind in de rug in Nederland. Ergens lijkt die loodzware titel over het grijpen van unieke kansen dus wel gerechtvaardigd.

De zachtaardige popmuziek van dit kwartet staat haaks op dat weelderig woordgebruik (zoals met songtitels als 'The Art of Blowing Holes in a Heart' of 'Just When Nothing Seems to Happen ...'). Coparck heeft een mooi evenwicht gevonden tussen lichtvoetige, akoestisch gestoelde liedjes en zweverige, vernieuwende elektronica. Met een intimiteit die af en toe wat aan The Notwist doet denken baadt dit schijfje in een heerlijk warme gloed. Licht tegendraadse, elektronische ritmen verstoren op geen enkel ogenblik de dromerige zang van Odilo Giro, maar vormen een mooie muzikale aanvulling. Met name het heerlijk mijmerende 'A Little Lost' is een toonbeeld van een zweverig, eenvoudig popnummer dat dankzij de nodige elektronische ondersteuning naar gelukzalige hoogtepunten leidt (en van sfeer wel wat weg heeft van het Vlaamse The Go Find). Bij 'Not Any of That' komen de live ingespeelde drums wat meer naar voren en gaat de zang de hoogte in, waardoor het nummer explicieter uit de hoek komt. Toch blijft het allemaal vrij gemoedelijk en wordt ervoor geopteerd om de soms stevig van leer trekkende gitaar mooi in te kapselen in een klanktapijt van zweverige zang en piano. Drukdoenerij hoeft nauwelijks voor Coparck, al maakt 'Now' even een mooi gelaagde wall of sound. Dat maakt deze cd tot een aangenaam luisterproduct. In de met digitale strijkers ondersteunde triphop van 'Try Something Else' laat de groep zich even van zijn meer broeierige kant zien en komt een mooi Spaans trompetje piepen. Verder verdwijnt naar het einde van de plaat meer en meer de elektronische invalshoek, waardoor Coparck bewijst ook met traditionele rockingrediƫnten zijn mannetje te kunnen staan. Zo'n accenten en evolutie blijken nodig. Het is moeilijk om deze cd op een foutje of oneffenheid te betrappen, maar dat maakt de verleiding tot gemakzuchtige beluistering soms groot. Dertien nummers blijkt immers nogal veel om de aandacht bij deze dromerige plaat vast te houden, zeker wanneer een drumloze titeltrack op een kabbelende manier het geheel afsluit.

Het heeft dan misschien wat langer geduurd dan voorzien, maar de Amsterdammers hebben toch een heel leuk plaatje afgeleverd. Met een nogal vooruitziende, maar toch erg vlotte eigen klank heeft 'Few Chances Come Once in a Lifetime' zonder enige twijfel internationale allures. Hopelijk slaagt de band er met zijn nieuwe platenfirma dus in om de aandacht rond deze schijf over de landgrens nog wat aan te wakkeren. De kans bestaat immers dat de cd, wegens gebrek aan echt vlotte singles en een makke uitstraling, hier nogal onopgemerkt passeert, wat erg zou spijtig zijn.

Meer over Coparck


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.